Slovenië

Aanrader: Ljubljana

Geschreven door Tessa

Slovenië, ik was al een tijdje benieuwd naar dit land… Puur vanwege een foto van een eiland met een witte kerk midden in een meer. Het bleek een kerk te zijn in Bled, een plaatsje in het noord-westen van Slovenië. Ik moest en zou hier eens naar toe gaan, en afgelopen zomer was het zover. We kampeerden in de buurt van Bled, en zijn ook een dagje naar de hoofdstad Ljubljana geweest.

Ljubljana is een kleine stad met ongeveer 310.000 inwoners en ligt centraal in het land. In principe is er, dat vind ik althans, niet heel veel te doen. Het is in ieder geval geen metropool zoals Barcelona, Parijs of Berlijn waar je een hele week zou kunnen vertoeven. Daardoor is het een ideale stad om een dag door te struinen, de bezienswaardigheden te bezoeken en een terassje te pikken. Een goed begin van een bezoek aan deze stad is het Prešerenplein. Dit plein, dat voor ons prima met de auto te bereiken was, ligt in het centrum aan de de rivier de Ljuljanica, die dwars door de stad stroomt. Het is een gezellig plein met onder andere een gebouw van de universiteit, een Franciscaanse kerk en een standbeeld van de dichter France Prešeren. Veel gebouwen aan dit plein en in de stad zijn ontworpen door de architect Jože Plecnik. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de Franciscaanse kerk, twee bibliotheken en de drie belangrijkste bruggen van de stad.

Deze bruggen verbinden het ene deel van de stad met het andere deel, die worden gescheiden door de rivier de Ljuljanica, waarlangs je heerlijk kunt wandelen en de stad kunt verkennen. Naast de rivier staan vele kraampjes (in de zomer althans) waar de middenstand nog wat geld probeert te verdienen aan de toeristen: ideaal voor een leuk souvernir of een kaart voor thuis. Voor mij ademde de stad voornamelijk gezelligheid uit, en is het niet een stad waar je heel veel kunt doen of zien. Na een wandeling langs de rivier, door de winkelstraatjes in het centrum en over enkele mooie pleintjes heb je het meeste van de Ljubljana wel gezien. Gelukkig heeft de stad enkele mooie kerken voor de kerkliefhebber (waar ik er één van ben), en een paar museums, zoals het Nationaal Museum.
De belangrijkste attractie van de stad is het kasteel oftewel de Ljubljanski Grad. Het middeleeuwse gebouw staat op een heuvel midden in de stad en heeft ondere andere een museum over het kasteel en over de stad, gidsen en wordt vaak gebruikt voor tentoonstellingen, bruiloften en andere speciale gelegenheden.

Ljubljana is een echte studentenstad. Hierdoor krijgt de stad een internationaal en gezellig karakter. De terrasjes zitten lekker vol en, ook een voordeel, er wordt beter Engels gesproken dan in Italië, waar we net vandaan kwamen. Ook ligt Ljbubljana op korte afstand van andere bezienswaardigheden in het land, zoals de Grotten van Postojna (heel mooi en interessant, maar wel een beetje duur), de Vintgar kloof en het meer van Bled. Met de auto zou je er vanuit Nederland in één dag naar toe kunnen rijden, en het land is per vliegtuig, trein en bus ook prima bereikbaar. Zo is de stad een ideale bestemming voor een leuke groepsreis. Met de auto is de stad prima bereikbaar vanwege haar centrale ligging en er zijn voldoende goedkope parkeermogelijkheden. Hoewel de vliegticket prijsvechters de stad nog niet ontdekt hebben, gaan er dagelijks vluchten naar de hoofdstad Ljubljana vanaf Amsterdam en Brussel.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie