Frankrijk

Bezienswaardigheden in Parijs

Parijs
Geschreven door Tessa

Parijs is een van de grootste steden van Europa en heeft inclusief de voorsteden wel 11 miljoen inwoners. De stad is een van de populairste stedentrips in de wereld door alles wat het te bieden heeft. Je vindt er historische gebouwen, geweldige kerken, gigantische musea, mooie parken, moderne kunst, knusse buurten en een ongelofelijk uitgaansleven. Er is echt voor ieder wat wils. Om jullie te helpen een keuze te maken tussen al deze mooie bezienswaardigheden, volgt in dit artikel een top 5 voor beste bezienswaardigheden in Parijs.

5. (Grande) Arche de la Defense

De nieuwe ark is de 20ste eeuwse versie van de Arc de Triomphe en is ontworpen door de Deense architect Otto von Sprechelsen. De ark is een gigantische en geweldige verschijning die veel indruk op je maakt. Het bevindt zich in de zakenwijk La Défense, is 110 meter hoog, 108 lang en 112 meter breed. Het gebouw is geopend in 1989 ter ere van de 200ste verjaardag van de Franse revolutie. De nieuwe ark fungeert als kantoor, maar er zit op de bovenste verdieping ook een expositieruimte, een restaurant en een winkel. De nieuwe ark is ook door een groot deel van de stad te zien en vanaf de ark heb je een mooi uitzicht op de Arc de Triomph, wat mooi vergelijkingsmateriaal geeft.

4. Notre Dame

In de 2e helft van de 12 eeuw begon men met de bouw van de Notre Dame. De kathedraal is gebouwd op een eiland, het Île de la Cité, dat is verbonden met de rest van de stad door vele bruggen, waaronder de Pont Neuf (de oudste brug van Parijs). De Notre Dame is natuurlijk wereldberoemd geworden door het boek “De klokkenluider van de Notre Dame”. De kerk is in zeer goede staat en is in 1992 nog gerestaureerd. De kerk heeft drie portalen die allen zeer mooi versierd zijn. Daarnaast heeft de Notre Dame schitterende gebrandschilderde ramen. Dit is ook een van de mooiste bezienswaardigheden van de kerk. Een van de mooiste ramen is het roosvenster met Jezus en Maria geflankeerd door engelen. Dit is ook het enige raam dat nog uit origineel glas bestaat, de andere ramen zijn replica’s.Verder zijn er in de kerk vele schitterende beelden en schilderijen.
Wanneer u een mooi uitzicht over de stad wil hebben dan kunt u de zuidelijke toren beklimmen.

Openingstijden: 10.00-18.30 (april-september), 10.00-17.30 (oktober-maart)

Toegangsprijs: Gratis

3.  Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is gebouwd door Napoleon om de overwinning in de Slag bij Austerlitz te vieren. De bouw duurde 30 jaar en was in 1836 voltooid. De Ark staat midden op het drukste plein van Parijs, Place Charles de Gaulle. Het drukke verkeer om het plein heen maakt het onmogelijk om de weg over te steken. Daarom is er een tunnel met een ingang bij de Champs-Élysées en de Avenue de la Grande Armee waarmee je op het plein kunt komen.
De Ark is niet zomaar een stenen triomfboog, er zijn verscheidene mooie reliëfs over belangrijke gebeurtenissen in de Franse geschiedenis, zoals de Marseillase en de vrede met Oostenrijk, in de boog aangebracht. Ook de namen van 660 generaals en de belangrijkste overwinningen van Napoleon staan in de boog gegraveerd.
Een ander belangrijk monument bij de Arc de Triomph is het Graf van de Onbekende Soldaat, sinds 1923 ligt er een lichaam van een soldaat uit de eerste wereldoorlog begraven onder de ark, met een eeuwig brandende vlam erbij.
Je kunt de ark ook beklimmen, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de 12 boulevards die op het plein uitkomen.

2. Louvre

Het Louvre is een van de oudste musea ter wereld (opening in 1793) en het 2 na grootste museum ter wereld. Hiermee is al iets gezegd over de omvang en de grootsheid van het museum. Er is een gigantische kunstcollectie om je vingers bij af te likken. Het museum is een voormalig paleis van de Franse keizers en deze hebben dan ook voor een groot deel de kunstcollectie aangevuld. Het Louvre telt 8 afdelingen waar vele kunststromen vertegenwoordigd zijn: van de klassieke oudheid tot het begin van de 19e eeuw. Van de 8 afdelingen is vooral de afdeling Westerse schilderkunst erg populair, met als kopstuk natuurlijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Maar deze afdeling kent nog veel meer geweldige werken, zoals La belle Jardinière van Rafaël, Bruiloft te Kana  van Veronese en de 24 gigantische werken van Rubens over het leven van Maria de’ Medici.
Naast deze geweldige schilderkunst zijn er ook vele beeldhouwwerken, vooral uit de oudheid. Het marmeren beeld Venus van Milo is hiervan een uitstekend voorbeeld.

Openingstijden: 09.00 – 18:00, woensdag en vrijdag tot 21.45, dinsdag gesloten

Entreeprijzen: Volwassenen: €9,00, onder 18 jaar gratis. (1e zondag v.d. maand gratis toegang)

1. Eiffeltoren

Het symbool van Parijs staat natuurlijk op 1. De 324 meter hoge stalen toren is in 1889 gebouwd voor de wereldtentoonstelling. De toren is zo immens groot dat je hem eigenlijk van alle plekken in de stad kunt zijn. Je kunt de Eiffeltoren ook “beklimmen”. De toren heeft 3 verdiepingen. De eerste (op 95 meter) en de tweede (op 125 meter) kun je zowel met de lift als met de trap bereiken. De top (180 meter) is alleen te bereiken met de lift. Op de eerste verdiepingen heb je al een mooi uitzicht over de stad, tevens zit er een restaurant (Altitude 95) waar je onder het genot van een kopje koffie van het uitzicht kan genieten. Ook op de 2e verdieping is er een restaurant, genaamd Le Jules Verne. Het is echter erg prijzig, dus je kunt beter een snack halen bij een van de broodjeszaken. Op de top heb je echt een geweldig uitzicht, wanneer je in Parijs bent mag je dit echt niet missen!

Openingstijden: 09.30 – 23.00 (trap tot 18.30), van 19 juni t/m 29 augustus 09.00 tot 24.00 (trappen én liften)

Toegangsprijzen:

Lift:

1e etage: volwassenen € 4,80, kinderen € 2,50
2e etage: volwassenen € 7,80, kinderen € 4,30
3e etage: volwassenen € 12,00, kinderen € 6,70

Trap: € 4,00

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie