Reistips

Checklist duurzaam reizen

Geschreven door Thijs

Reizen naar verre oorden doe je natuurlijk om je te vermaken, om dingen te bezichtigen en om leuke ervaringen op te doen. Vele reizen gaan naar natuurgebieden en arme landen en boeken de goedkoopste vluchten en hotels. Wat naast de prijs natuurlijk ook belangrijk is, is de duurzaamheid van de reis. Aangezien reizigers hier vaak niet veel vanaf weten, vindt u in dit artikel een handige checklist waar uw reis aan moet voldoen om duurzaam te zijn.

1. CO2 neutraal

Wanneer u op reis gaat, maakt u gebruik van gemotoriseerd vervoer, tenzij u een fietsvakantie heeft. Bij dit vervoer komt er door het verbruik van brandstof CO2 in de lucht, wat schadelijk is voor het milieu. Wanneer u wilt zorgen dat u met uw reis het milieu niet vervuild, zal u deze CO2 productie moeten compenseren. Er zijn enkele keurmerken opgericht op dit gebied, waarvan de Gold Standard de strengste is. Gold Standard staat garant voor rechtstreekse investeringen in duurzame energieprojecten. Het bedrijf OCO2 berekent voor u uw CO2 uitstoot en investeert dan in een van de duurzame projecten van Gold Standard.
Wanneer u reist met KLM kunt u, via de CO2ZERO dienst, op de site eenvoudig laten berekenen hoeveel uw CO2 uitstoot is en u kunt het dan ook direct online laten compenseren.
De compensatie kost u voor een vliegreis naar Zuid-Europa slechts een paar tientjes.

2. Komen uw uitgaven ten goede aan natuurbescherming?

Vaak is er een mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te doen bij een accommodatie, restaurant of touroperator. Ook hebben deze bedrijven soms een overeenkomst met een natuurbeherende organisatie, waardoor een deel van de entree duurzaam besteed wordt.

3. Koop geen foute souvenirs

Heel veel mensen komen thuis met ‘Foute souvenirs’. Ze zijn afkomstig van beschermde en/of bedreigde dieren en planten.
Op de site van het WNF staat een met uitleg over ‘Foute souvenirs’.

Wanneer u zelf uw reis regelt is het vaak lastig om overzicht te krijgen over de duurzaamheid. Bij het boeken van een reis bij een touroperator kunt u meer informatie verzamelen. Hieronder tips voor deze reizen:

1. Mogelijkheid om CO2 uitstoot te compenseren?

Dit is uit te rekenen voor elke vorm van gemotoriseerd vervoer (vliegtuig, bus, auto).

2. Samenwerking met lokale hotels, restaurants en gidsen?

Wanneer de touroperator samenwerkt met lokale toerisme bedrijven, weet u zeker dat uw uitgaven ten koste komen aan de lokale bevolking.

3. Milieuvriendelijk vervoer?

Het keurmerk Touringcarbedrijf stelt voor busvervoer regels voor veiligheid, kwaliteit en milieu. Met lokale kleine bedrijven die jeeps verhuren is het soms niet mogelijk, maar daar hebben de meeste touroperators zelfs regels voor. Ook moet men opletten dat men niet sterk milieubelastende activiteiten onderneemt zoals jetskiën.

4. Maatregelen om sociale misstanden uit te sluiten?

De meeste touroperators hebben ‘Codes of Conduct’ opgesteld, dit zijn regels voor bijvoorbeeld het uitsluiten van kinderprostitutie.

5. Aandacht voor duurzaam toerisme en concrete maatregelen

Op websites van touroperators staan vaak tips voor een duurzame vakantie en concrete maatregelen die het bedrijf zelf neemt ten opzichte van duurzaamheid.

Over de schrijver

Thijs

Reizen is mijn passie. In Europa kan je al binnen een paar uur reistijd een compleet andere cultuur en landschap vinden. Dat is uniek!

Plaats een reactie