Spanje

Eten en drinken in Madrid

Eten en drinken in Madrid
Geschreven door Thijs

Madrid is de hoofdstad van Spanje en heeft zo’n 3,5 miljoen inwoners. De stad is erg geliefd bij toeristen vanwege het klimaat, de vele bezienswaardigheden, maar ook vanwege de geweldige Spaanse keuken. De grootste stad van het Iberisch schiereiland heeft een zeer goede culinaire reputatie hoog te houden. Madrid biedt een geweldig aanbod van typisch Spaanse tapasbarretjes tot trendy restaurants. Wanneer je echt van de Spaanse keuken wil genieten, lees dan verder.

Etenstijd

De meeste Nederlandse toeristen die een hapje willen gaan eten in Madrid komen voor een dichte deur te staan. De Madrilenen doen het namelijk wat rustiger aan dan wij en dan vooral als het op eten aankomt. De Lunch begint namelijk niet vroeger dan 13 uur en loopt vaak uit tot 4 uur. De lunch is voor de inwoners ook de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt dan vaak ook uitgebreid geluncht. Dit betekent wel dat de meeste restaurants voor het diner pas laat open zijn en dat ze pas goed vol zitten rond een uurtje of tien.

Ook qua fooi hebben de Spanjaarden wat andere gebruiken. Met een fooi van 5% zit je toch al gauw goed. Dat is als echte Nederlander toch mooi om te horen.

Klassieke Spaanse Keuken

Madrid staat bekend om de authentieke Spaanse cuisine, zoals Valenciaanse paella, Gallische vis en Castiliaans geroosterd speenvarken. Specialiteiten van de Madrileense streek zijn cocido Madrileño, een stoofpot van lamsvlees en groenten en sopa de ajo, verrukkelijke soep met Spaanse ham en paprika.

Botin

Botin is het oudste restaurant ter wereld, volgens het Guinness Book of Records. Het klassiek ingerichte restaurant heeft een geweldige kaartmet louter klassieke Spaanse gerechten, zoals het geroosterde speenvarken (cochinillo). Botin is gelegen in de Oude stad van Madrid en is een van de meest prestigieuze restaurants van Europa en daarmee echter ook erg prijzig.

Ribeira Do Miño

Dit Galicische restaurant staat vooral bekend om zijn ontspannen sfeer ondanks de ligging in Chueca en om zijn voordelige zeevruchtenschotel voor twee personen. Ook de caldo gallego (Gallische soep), de malse kabeljauw, en de Gallische witte wijn zijn specialiteiten van het restaurant.

Tapas

Naast de klassieke Spaanse gerechten is ook tapas een erg belangrijk deel van de Madrileense cuisine. Tapas zijn kleine, culinaire hapjes die op elk uur van de dag genuttigd kunnen worden in een van de vele tapasbars die Madrid rijk is. Traditiegetrouw moet tapas gegeten worden staand aan de bar met een lekker lokaal wijntje. Enkele typische tapas zijn

olijven, caracoles (slakken), patatas bravas (gebakken aardappeltjes in tomatensaus).

El Brillante

El Brillante is een leuk barrestaurant waar men vooral komt voor het traditionele tapasmenu. De specialiteit van het huis is de bocadillo de calamares a la romana (broodje met gefrituurde inktvisringen). De bar is ideaal voor een snelle en goedkope hap. De uitgangen van El Brillante komen bijna uit in het Reina Sofía Museum en het Atocha metrostation, zodat na een hapje eten meteen door kan worden gegaan met het verkennen van de stad.

La Nueva

De bar is een van de oudste tapasrestaurants van de stad (sinds 1913) en heeft mede door zijn klassieke interieur een erg authentieke sfeer. De tapaskaart is zeer uitgebreid, zodat er voor ieder wat wils is. Wanneer je veel honger hebt, kun je ook grote tapasprties bestellen, genaamd raciones.

Over de schrijver

Thijs

Reizen is mijn passie. In Europa kan je al binnen een paar uur reistijd een compleet andere cultuur en landschap vinden. Dat is uniek!

Plaats een reactie