Griekenland

Eten en drinken in Athene

Athene
Geschreven door Tessa

Athene is een historische en prachtige stad. De hoofdstad van Griekenland is met zijn 2300 jaar de oudste stad van Europa. De stad was nooit zo’n toeristische trekpleister, door de smogwolken, de verouderde hotels en de te kleine luchthaven. Hier is met de Olympische Spelen echter verandering in gekomen, alles is gerenoveerd en vernieuwd. De stad is nu ook een culinaire stad van hoog niveau geworden. Van trendy restaurantjes tot traditionele tavernes Athene heeft het allemaal.

Griekse keuken

De Griekse keuken staat bekend om zijn vele kleine gerechten die samen een gehele maaltijd vormen. Enkele typische gerechten zijn tzatziki (komkommer en look in een yoghurtsaus), moussaka (ovenschotel met aubergine, lamsgehakt en tomaat) en gevulde wijnbladeren. De Grieken zijn verder echte vleeseters, ze houden wel van ovenschotels met vlees en vooral vlees en vis op de grill, zoals gyros (varkensvlees aan spies) is erg in trek.
Ook de groenten komen ruimschoots aanbod in de Griekse keuken. De meeste groenten, zoals paprika, tomaat, courgette worden gevuld met rijst en gehakt.
Een ander typisch Grieks fenomeen is dat ze alle salades en gekookte groenten met een flinke hoeveelheid olijfolie besprenkelen.

Alcoholische Dranken

Wijn staat heel hoog in het vaandel bij de Grieken. Retsina is de Griekse specialiteit. Het is een droge witte wijn, die hele bijzondere smaak met zich meebrengt doordat voor de bereiding het hars van de aleppoden (denneboom) gebruikt wordt. Het is fris wijntje met een beetje een bittere smaak. Deze wijn is de Griekse trots en is dan ook in alle tavernes te bestellen, meestal van het vat.
Een andere alcoholische specialiteit van de Grieken is Ouzo, een aperatiefje met anijssmaak, te vergelijken met sambuca en raki. Om een optimale smaaksensatie te bereiken wordt de ouzo of aangestoken om zowel koud en warm in de mond te krijgen of met een glas water. De Grieken drinken ouzo normaal gesproken puur (en aangestoken) en nemen dan een slok water, toeristen hebben nog wel eens de neiging om het water en de ouzo te mengen. Wanneer je een stoere en deskundige indruk wil maken kun je dat beter niet doen.

Tips en Trucs

Het is een echt Grieks gebruik om buiten te eten. De terrasjes zijn dan ook altijd goed gevuld. Dit is echter wel pas later op de middag en avond, aangezien de Grieken gewend zijn om laat te eten. De lunch begint rond een uurtje of 2 en het avondmaal pas om een uurtje of 10 ’s avonds (’s winters 9 uur).
De menukaart is meestal zowel in het Grieks als in het Engels en bevat naast de verschillende gerechten nog meer belangrijke informatie. Bij alle Griekse tavernen en restaurants wordt namelijk per klant een vast bedrag gerekend, dit is meestal tussen de 20 cent en de 6 euro. Hoeveel het is staat meestal bovenaan de menukaart en heel soms helemaal onderaan. De hoogte van het bedrag is onafhankelijk van je bestelling, je betaalt puur een vast bedrag per persoon.

Goede tavernes

Hieronder vindt u tot slot enkele goede tavernes in Athene (€: geeft de prijsklasse aan).

Platanos €

Platanos is een zeer authethieke Griekse taverne, gelegen vlakbij het Romeinse Forum. De taverne stamt uit 1932 en staat bekent om zijn heerlijke ovengerechten, zoals lamsvlees met spinazie. Ook de huiswijn (Retsina natuurlijk) is verrukelijk. In de zomer is het prachtige overdekte terras ook nog eens open. Een aanrader!

Zeidoron €€

Zeideron is een wat meer moderne taverne in vergelijking met O Platanos. Ze serveren wel de klassieke typische Griekse tavernagerechten. Het is gelegen in het centrum van de wijk Psirri, een echte uitgaanswijk. In de zomer kun je lekker zitten op het prachtige terras aan de voetgangerstraat en in de winter kunt u genieten van het prachtige interieur van de ouderwetse eetzaal.

Altamira €€€

Dit restaurant is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is namelijk een van de weinige multiculturele restaurants van Athene. Het restaurant serveert zowel Aziatische, Libanese, Mexicaanse als Indiaanse gerechten. Door de ligging in een exclusieve winkelstraat in de chique wijk Kolonaki trekt het restaurant een jong en trendy publiek aan. Het interieur van de neo-klassieke villa is erg mooi, het enige nadeel van Altamira is dat de prijzen redelijk aan de hoge kant zijn.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie