Frankrijk

Historie van Bordeaux

Bordeaux
Geschreven door Tessa

Bordeaux is een van de bekendere gebieden in Frankrijk, en die moet je absoluut bezocht hebben tijdens je bezoek aan dit land. De geschiedenis van Bordeaux gaat terug tot ver voor Christus. Het resultaat van deze lange historie is goed merkbaar en heeft het gevormd tot een van de mooiste steden van dit deel van Frankrijk.

3de eeuw voor Christus

Bordeaux is ontstaan in de 3de eeuw voor Christus. De Keltische stam, de Bituriges Vivisci, stichtte in de huidige omgeving de nederzetting Burdigala. Later kwam deze nederzetting in handen van de Romeinen, en in de decennia erna is het in bezit geweest van de Vandalen, de Visgoten, de Franken en de Noormannen. Vanaf de 12e eeuw is de bezetting ten einde gekomen, en kwam het onder Engels gezag te staan. Vanaf de 13de eeuw begon de stad wijn te vervoeren richting Engeland. Vanaf dit moment kwam de stad langzamerhand steeds meer bekend te staan als wijnstad.

Koning Louis XIV

Na de 100 jarige oorlog, in 1462, viel Bordeaux opnieuw in Franse handen onder leiding van koning Louis XIV. Tijdens deze periode is de stad vooral door de wijnhandel gaan floreren. Dit heeft zich vooral geuit in de architectuur en de indrukwekkende gebouwen die de stad tot vandaag de dag nog rijk is.
De revolutie zorgde helaas echter voor een economische terugval, en pas halverwege de 19e eeuw herstelde deze dankzij de handel in olienoten. De wijnhandel bleef iets achter door de druifluis die in 1860 voor veel problemen zorgde tot 1900.

Jacques Chaban-Delmas

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de stad tijdelijk de zetel van de Franse regering. Na de oorlog werd de stad sterk beïnvloed door de nieuwe burgemeester, Jacques Chaban-Delmas. Dit mede dankzij door de creatie van het stadsbestuur van Bordeaux in 1966. In 1990 telde de stad meer dan 210.000 inwoners, en in de buitenwijken van de stad woonde zelfs meer dan 700.000 mensen. Chaban-Delmas zorgde ook voor ontwikkeling van de industrie omdat de handel verzwakte. In 1995 werd hij vervangen door Alain Juppé die zorgde voor een heropleving van de stad en een grondige herwaardering van veel woonbuurten. Ook is onder zijn leiding het tramnetwerk sterk uitgebreid.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie