Denemarken

Kopenhagen

Kopenhagen Nyhavn
Geschreven door Thijs

Denemarken is het kleinste land van Scandinavië, maar daarom niet minder bijzonder. De sprookjes van Hans Cristian Anderson, de stranden van Jutland en de kleine eilandjes zoals Lolland en Seeland. In “De Mooiste Steden van Denemarken” gaan we iedere week op zoek naar de mooiste steden van Denemarken, hun cultuur en de bezienswaardigheden die deze steden zo bijzonder maken. Deze week, Kopenhagen, de stad van kleur en leven, waar de vrolijke kleuren van de huizen aan de Nyhavn je tegemoet stralen.

Nyhavn

De haven van Kopenhagen, waar het zomers vol staat met terrasjes en in de winter goed toeven is in de cafés en restaurants. Nyhaven is niet zomaar een haven, het staat symbool voor Kopenhagen. De oude pakhuizen zijn nieuw leven ingeblazen en zijn vaak in verschillende heldere kleuren geschilderd.

De haven is ook de plek van de bekende zeemeermin, Den Lille Havfrue. Geïnspireerd door het beroemde sprookje van Hans Cristian Anderson, maakte Edward Erikson in 1913 het beeld. Anders dan veel mensen denken is dit beeld maar 50 centimeter groot. Dit komt omdat het op ‘ware grootte’ gemaakt is, en volgens H.C. Anderson, die zelf ook in Hyhavn woonde, was de ware grootte van een zeemeermin ongeveer een halve meter.

Amalienborg

Amalienborg is het huidige paleis van Koningin Margaretha II van Denemarken. Het paleis bestaat uit maarliefst vier vleugels die om het standbeeld van Frederik V liggen. Het paleis is sinds het eind van de 18e eeuw in gebruik als Koninklijk verblijf. Oorspronkelijk was het paleis bedoeld als tijdelijk onderkomen van de Koning, die zou verhuizen naar Christiansborg, maar dat is er nooit van gekomen.

Leuk om te zien is de wisseling van de wacht om 12 uur bij het paleis. Tegenwoordig gebeurt dit alleen nog maar wanneer de koningin aanwezig is in het paleis, dus check van tevoren even wanneer ze aanwezig is.

Black Diamond

Het nieuwe deel van de Deense Koninklijke Bibliotheek wordt ook wel de ‘Zwarte Diamant’ genoemd. De bibliotheek is de grootste van heel Scandinavië, en de Zwarte Diamant maakt sinds 1999 deel uit van dit fraaie gebouw uit 1906. Het gebouw huisvest twee galerieën: een ruimte dient als extra ruimte voor het Nationaal Fotografiemuseum, de andere ruimte is voor cultureel-historische tentoonstellingen.

Carlsbergbrouwerij

Een van de plekken die je bezocht moet hebben is de Carlsbergbrouwerij. Opgericht in 1847 door J.M. Jacobsen, en inmiddels wereldberoemd. De oude delen van de brouwerij zijn helemaal gerestaureerd en zijn ingericht als bezoekerscentrum. Hier kun je een kijkje nemen in de brouwerij, en krijg je een uitleg over de productie van het bier door de jaren heen.

Over de schrijver

Thijs

Reizen is mijn passie. In Europa kan je al binnen een paar uur reistijd een compleet andere cultuur en landschap vinden. Dat is uniek!

Plaats een reactie