Zweden

Stockholm

Stockholm
Geschreven door Thijs

Stockholm is een grote internationale stad met veel winkelmogelijkheden, erg veel eetgelegenheden, fabelachtige hotels en een levendig cultureel leven. Maar Stockholm is een 700 jaar oude stad met een pure en natuurlijke schoonheid. In dit artikel gaan we deze kant van de stad bekijken, en laten we de cultuur zien die deze Zweedse stad uniek maakt.

Volkstuinencomplex Tanto

Op het eiland Södermalm ligt een stuk grond dat voor veel “Stockholmers” een speciale plek is. Dit is het volkstuinencomplex Tanto. De mensen die hier een perceel toegewezen krijgen, krijgen toegang tot een andere wereld met een heel eigen sfeer en cultuur.

In 1915 begon Stöckholm met de uitgifte van percelen in het Tantocomplex, met als doel om er aardappelen te verbouwen. Al snel gingen de perceeleigenaren er tuinen van maken, met vaak originele kleurrijke houten tuinhuisjes. Een aantal van deze huisjes is nog steeds te bezichtigen, en als je de kans krijgt is het zeker een bezoek waard.

Koninklijk Djurgården

Bestaande uit voornamelijk parklandschap en bos, is het Koninklijke park Djurgården een veelzijdig eiland dat haar bezoekers genoeg te bieden heeft.

Tijdens een lange wandeling langs het kanaal zijn er tal van dingen te zien in Djurgården. Bijvoorbeeld het openluchtmuseum Skansen, dat historisch Zweden verbeeldt. Ook het Vasamuseum is een bezoekje waard, waar onder andere het oorlogsschip Vasa te bekijken is, een schip dat tijdens haar eerste vaart in 1628 zonk in het centrum van Stockholm.

Kunstmusea Thielska Galleriet en Prins Eugens Waldemarsudde zijn gehuisvest in de voormalige privépaleizen. Beide musea staan bekend om hun uitgebreide collecties Scandinavische schilderijen en beeldhouwkunsten uit de periode rond 1900.

Met haar verscheidene kunstmusea en historische gebouwen is Djurgården een veelzijdig eiland met veel interessants om te ontdekken.

De scherenkust

Spectaculair en uniek. Zo kan de eilandenwereld in en aan de kust waaraan de stad grenst wel genoemd worden. Meer dan 24.000 eilanden en kleine eilandjes, waarvan er ongeveer duizend bewoond zijn.
De beste manier om deze eilanden te bewonderen is door een van de veerboten te nemen die vertrekken vanuit het centrum van Stockholm. Dit zijn vaak authentieke veerboten uit de 19e eeuw. Op veel van deze eilanden zijn luxe hotels te vinden, maar ook simpelere herbergen een campings. Ook in de winter zijn veel van deze hotels en campings geopend.

“The city that never sleeps”

Overdag kun je in Stockholm genieten van de natuur en de musea. Maar ’s avonds laat een heel andere kant van Stockholm zich zien, die van het bruisende nachtleven.

Stockholm heeft verschillende districten, met allen een breed scala aan uitgaansgelegenheden met hun eigen cafés, kroegen en restaurants. Met name in Södermalm en Kungsholmen zul je merken dat het nachtleven trendy en jeugdig is. In het stadscentrum van Stockholm bevinden zich de grotere bars en restaurants. Zeker in het weekend is het nachtleven bruisend. Aanraders zijn de clubs Sture Compagniet, LaRoy en White Room. Veel van de clubs sluiten hun deuren niet voor 5 uur ’s ochtends.

Mooiste steden Zweden: Stockholm is onderdeel van onze categorie ‘Mooiste steden Zweden’, waarin we op zoek gaan naar de mooiste steden in Zweden, zowel groot als klein. Hierbij kijken we vooral naar de bezienswaardigheden en de cultuur en natuur die deze steden rijk zijn.

Over de schrijver

Thijs

Reizen is mijn passie. In Europa kan je al binnen een paar uur reistijd een compleet andere cultuur en landschap vinden. Dat is uniek!

Plaats een reactie