Reistips

Tips: de auto voorbereiden voor vakantie

Geschreven door Tessa

We gaan weer met z’n allen op vakantie, en velen van ons (waaronder ikzelf) rijden weer zuidwaarts richting Zuid-Frankrijk. En hoewel we allemaal onze olie controleren en de banden op spanning brengen kan het gebeuren dat je ergens op een Peáge langs de weg komt te staan met pech. Om dit te vermijden krijg je van mij alvast wat tips om deze elllende te voorkomen.

Tip 1: Temperatuurmeter

Let op je temperatuurmeter. Wordt de motor te warm, schakel dan even terug en draai wat meer toeren. Ook kun je de airco uitzetten en de verwarming aanzetten. Op deze manier kan de motor de overtollige warmte kwijt. Als dit ook niet lukt, stop dan even en laat de motor afkoelen.

Tip 2: Rijden in de bergen

Veel Nederlanders hebben weinig ervaring met rijden in de bergen. Nu is dit niet zo raar, omdat we in Nederland geen bergen kennen. Geen paniek, rijden in de bergen vergt een aparte techniek die makkelijk onder de knie te krijgen is. De clue is om veel toeren te maken wanneer je de berg op gaat. Ga je weer naar beneden, laat de auto dan in dezelfde versnelling staan als op de weg naar boven. Rijd je in de derde versnelling naar boven, rijd dan ook in de derde versnelling naar beneden. Op deze manier remt de auto af op de motor, wat de remmen spaart.

Tip 3: Banden en wielen

Banden zijn een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Controleer voor de vakantie altijd de banden op profiel, beschadigingen en spanning. Een goede bandenspanning bespaart tot 5% brandstof. Wat een juiste bandenspanning is, is per autoband verschillend, en is afhankelijk van het aantal kilogram dat je meeneemt. Neem ook een reservesleutel mee op vakantie. Dit lijkt overdreven, maar kan handig zijn in sommige situaties.

Tip 4: Vloeistoffen

Controleer uiteraard ook de vloeistoffen van de auto. Olie (even de motor uit en na 10 minuten controleren met een tissue), de koelvloeistof (alleen checken als de motor koud is) en de ruitensproeiervloeistof. Het kan geen kwaad om deze vloeistoffen ook extra mee te nemen. Ik had zelf nogal last van vuile ramen door insecten, stof etc. Een extra fles kon absoluut geen kwaad.

Tip 5: Papierwerk

ID-kaarten en paspoorten vergeten we niet, maar denk ook aan andere (simpele) dingen zoals wegenvignetten en route- en wegenkaarten. We hebben tegenwoordig bijna allemaal een TomTom, maar een wegenkaart kan absoluut geen kwaad om als back-up mee te nemen. Een extra tip: gebruik de kaarten ook eens in plaats van de TomTom. Met kaarten rijden is vaak veel leuker en zorgt voor het beetje extra avontuur!

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie