Duitsland

Top 5: Berlijn

Berlijn holocaust monument
Geschreven door Tessa

Berlijn is met zijn bijna 3,5 miljoen inwoners de op een na grootste stad van de Europese unie. De stad heeft een zeer rijke geschiedenis, met vers in het geheugen natuurlijk de val van de muur en de eenwording van oost en west. De stad heeft zoals jullie in eerdere artikelen hebben kunnen lezen een zeer bruisend nachtleven en staat ook culinair erg hoog aangeschreven. Berlijn staat ook bekend om zijn vele mooie historische plekken, architectuur en andere schitterende bezienswaardigheden. In dit artikel volgt een top 5 van de beste bezienswaardigheden in de stad.

5. Holocaust monument

Het 19.000 m2 grootte monument is een gedenkteken voor de Joodse slachtoffers van het nazi regime. Het bestaat uit 2700 betonblokken van verschillende hoogte, met daartussen smalle paden. Het gigantische monument met zijn golvende blokken is symbolisch voor het situatie van de Joden ten tijde van het nazi regime, ze zijn alleen, op zichzelf aangewezen en geïsoleerd. Wanneer je tussen de betonblokken loopt zul je dit zelf ook ervaren, het geheel is erg indrukwekkend. Onder het monument bevindt zich een documentatiecentrum, waar je nog veel meer te weten kan komen over de holocaust. Het monument is altijd toegankelijk en natuurlijk gratis. Ook het documentatiecentrum is gratis toegankelijk en het is open van 10 tot 22 uur.

4. Potsdamer Platz

Het Potsdamer Platz staat symbool voor het herenigde Berlijn. Tijdens de koude oorlog liep de muur er dwars doorheen en was het plein een verlaten stuk grond. Na de hereniging heeft men getracht het plein weer de uitstraling te geven die het voor de 2e wereldoorlog had, namelijk dat van druk verkeersknooppunt en kloppend hart van de stad.  Dit is uitstekend gelukt! Rond het plein bevinden zich diverse grote gebouwen van zeer gedurfde moderne architectuur. De meest in het oog springende gebouwen zijn het Sony center, met zijn bioscopen, cafés en het film/ en tvmuseum, Daimler city met zijn cafés en winkels en de 103 meter hoge Kohlhoff Tower met zijn magnifieke panoramische uitzicht over de stad.

3. Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor werd gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem II ter herinnering aan de bezetting van de republiek in 1787. Het bouwwerk diende als stadspoort en stond destijds dan ook aan de rand van de stad. Het bijzonderste onderdeel van de poort is het beeld van Victoria, de godin van de overwinning, in haar vierspan (Quadriga), op de top van de poort. Dit bronzen beeld is in 1808 meegenomen door Napoleon als oorlogsbuit en na zijn terugkeer in 1818 verwoest tijdens de 2e wereldoorlog. De huidige Quadriga is een perfecte replica, doordat de oorspronkelijke gietvorm nog in Berlijn aanwezig was. Tijdens de koude oorlog was de Brandenburger Tor een symbool van de scheiding van Berlijn en Duitsland doordat de poort zich in verlaten land bevond in de Russische sector. Na de hereniging is het juist een symbool van de eenheid en een ontmoetingsplek van jongeren geworden.

2. Reichstag

De Reichstag is in 1894 in gebruik genomen en is met uitzondering van de koude oorlog de zetel van het Duitse parlement geweest en dat is het tot op heden nog steeds. Na de hereniging van Duitsland en Berlijn is de Reichstag grondig gerestaureerd, hierbij werden enkele moderne elementen aangebracht, terwijl ook historische delen werden behouden. Het meest in het oog springende moderne element is de glazen koepel op het dak van het gebouw. De indrukwekkende koepel is een van de grootste trekpleisters van Berlijn. Het is opvallend hoe mooi dit moderne werk past in het verder historische gebouw. Vanaf de koepel heb je een prachtig uitzicht over de stad. De openingstijden verschillen heel erg en de rijen zijn vaak erg lang voor de Reichstag. Er hoeft voor het parlementsgebouw uiteraard geen entree worden betaald.

1. Berlijnse muur

Op 9 november 1989 “viel” de muur: duizenden mensen beklommen de Berlijnse muur en hakten er stukken uit. Pas 2 jaar later werd het grootste deel van de muur echt afgebroken. Hoewel bijna de gehele muur verdwenen is, wordt je er door de hele stad nog aan herinnerd. Waar de muur vroeger stond zijn in het wegdek klinkers aangebracht om het verloop van de muur aan te geven. Ook zijn er nog enkele delen muur die nog overeind staan. Het deel van de muur aan de Mühlenstrasse wordt de East Side Gallery genoemd. De 1200 meter lange muur is beschildert door kunstenaars uit de hele wereld, vooral aan de oostkant van de muur is dit natuurlijk erg bijzonder, als je nagaat dat men hier vroeger niet eens in de buurt van de muur mocht komen. Aan de Bernauer Strasse staat nog een stukje muur is zijn orginele staat met een stuk niemandsland erbij aan, dit deel vormt de Gedenkstätte Berliner Mauer. Hier bevindt zich ook een documentatiecentrum en een stiltecentrum om de slachtoffers van de muur te herdenken. Tot slot is er nog het beroemde Checkpoint Charlie wat een laatste herinnering is aan de muur. De beroemde controlepost stond tijdens de koude oorlog symbool voor de scheiding van Duitsland. Bij Checkpoint Charlie is het museum Haus am Checkpoint Charlie opgericht, een museum dat zowel gewijd is aan de verschillende vluchtpogingen van Oost-Berlijners, als aan geweldloos verzet in de wereld, zoals Gandhi. Het museum is elke dag open van 9 tot 22 uur en de toegangsprijs is € 9,50.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie