Oostenrijk

Top 5: Bestemmingen in Wenen

Wenen
Geschreven door Thijs

Wenen ligt in het noord-oosten van Oostenrijk langs de rivier de Donau en is naast grootste stad van het land, ook de hoofdstad. Wenen staat bekend om zijn prachtige architectuur, zowel oud als nieuw. Met al zijn paleizen, kerken, kapelletjes, operagebouwen, maar gigantische staaltjes moderne architectuur zoals de Millenniumtoren is Wenen een stad die je gezien moet hebben. Daarom hebben wij een Top 5 voor u samengesteld van de 5 mooiste, niet te missen bezienswaardigheden.

5. St.-Stephansdom

De gotische dom van Wenen is gebouwd in opdracht van Hertog Rudolph V en werd voltooid in 1433. Het hoogste punt is de zuidtoren met zijn 140 meter hoogte.  Het leek erop dat de Dom de 2e wereldoorlog onaangetast door zou komen, maar aan het einde van de oorlog werd een groot deel van de kerk  door brand verwoest. Bij toeval bleven de kostbaarste bezittingen  ongedeerd en door de na-oorlogse restauratie ziet de Dom er weer magnifiek uit. Een rondleiding door de Dom is zeer de moeite waard, met als hoogtepunt, voor degenen die het aankunnen om de 343 treden te beklimmen, het prachtige uitzicht over de stad.

Openingstijden: 09.00-17.30

Toegangsprijs: er zijn aparte toegangsprijzen voor de kerk zelf, de  zuidelijke toren, de noordelijke toren en de catacomben. Voor de exacte prijzen ga naar de website van St.-Stephansdom

4. Schönbrun Paleis

Het zomerpaleis van de Oostenrijkse keizers werd in de 17e eeuw gebouwd met de intentie om het Parijse Paleis van Versailles te overtreffen. In deze opzet zijn de Oostenrijkers echter niet geslaagd. Het paleis is significant kleiner dan Versailles, maar daardoor niet minder indrukwekkend.  Het paleis is ondanks vele bombardementen in de 2e wereldoorlog nog perfect intact gebleven. Van de maar liefst 1400 kamers, zijn er helaas maar 40 te bezoeken. De ongekende luxe in het zomervertrek van de keizers zal je versteld doen staan.

Openingstijden: 08.30-17.00 (juli en augustus tot 18.00), het park rond  het paleis is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
Toegangsprijs Grand Tour: € 12,90 (met gids € 15,40)

3. Wiener Prater

Het Wiener Prater is een van de oudste attractieparken ter wereld. Het park bestaat al meer dan 100 jaar en er hoeft geen entree voor betaald worden. Voor de attracties zelf moet natuurlijk wel betaald worden, maar alleen een bezoekje aan het park is al erg de moeite waard. De attracties zien er erg spectaculair uit en het hoogtepunt van het park is het  reuzenrad. Het reuzenrad brengt je op een zeer hoog punt, waarvandaan je een schitterend uitzicht op  Wenen hebt.

Openingstijden: 10.00-24.00 (mei t/m september, in de wintermaanden zijn  vele attracties gesloten)
Toegangsprijs: voor het park geen, per attractie betalen. Het Wiener  Riesenrad kost € 8,00 (kinderen 3-14 jaar € 3,20, onder 3 jaar  gratis)

2. Hofburg

De Hofburg is een gigantisch complex, wat door velen als een kleine stad wordt gezien. Er zijn vele delen te bezichten, zoals de vertrekken van de keizer Franz Joseph en Sissi, het Sissi museum en de Schatkamer van de Hofburg, die een geweldige verzameling van kroonjuwelen bevat. Ook de nationale bibliotheek is onderdeel van de Hofburg, met de barokke Pronkzaal als hoogtepunt. De zittende president van Oostenrijk woont en werkt ook in het Hofburg complex, dit deel is echter niet te bezichtigen.

Openingstijden Keizerlijke Appartementen, Sissi Museum en Zilverkamer:  09.00-17.00 (in juli en augustus tot 17.30)
Toegangsprijs: € 9,90, 6-18 jaar € 4,90, een gids kost € 2,50 extra

1. Belvederepaleizen en -tuinen

Een sprookjesachtige plek die uniek is in deze moderne tijd. Een geweldig park, met sprookjesachtige parken en tuinen, omringd twee prachtige  paleizen.  Het paleizencomplex bestaat uit drie delen. Het oudste deel is genaamd Untere Belvedère en stamt uit 1714. De Oostenrijkse galerie van de 19de en 20ste eeuw is hier gevestigd. U ziet er de grootste collectie doeken van de schilder Gustav Klimt  met  als topstukken ‘Der Kuss’ en ‘Judith I’. Daarnaast hangen er  schilderijen  van Egon Schiele en Oskar Kokoschka, Franse  impressionisten en Oostenrijkse werken uit de Biedermeierperiode.
De tuinen zijn er in 1717 omheen gelegd en het op de heuveltop gelegen Obere Belvedere werd in 1721 voltooid. Vooral het Obere Belvedere is een schitterend staaltje Barokse architectuur, van waar je een geweldig uitzicht hebt over de tuinen. Voor echte liefhebbers van de baroktijd is er in het Obere Belvedere het Barokmuseum en het Museum van de middeleeuwse kunst, hier vind je pronkstukken zoals de  originele  standbeelden van de Donner Fontein op de Neue Markt.

Openingstijden: 10.00-18.00 (maandags gesloten)
Toegangsprijs: Obere Belvedère € 9,50, Untere Belvedère € 7,50,  Combikaart voor het hele complex € 12,50

Over de schrijver

Thijs

Reizen is mijn passie. In Europa kan je al binnen een paar uur reistijd een compleet andere cultuur en landschap vinden. Dat is uniek!

Plaats een reactie