Griekenland Top 5

Top 5: Bezienswaardigheden Athene

Athene
Geschreven door Tessa

Athene is de oudste hoofdstad van Europa. 2300 jaar geleden werden daar de eerste stenen gelegd. Op dat moment zijn ook de Europese kunst en de westerse filosofie ontstaan. Naast een interessante en unieke geschiedenis is Athene ook een mooie en geliefde metropool. Van de minpunten die veel mensen er vroeger van weerhielden (de enorme smog in de zomer, de chaos in het verkeer, verouderde hotels) zijn tegenwoordig verleden tijd, mede door de Olympische Spelen van 2004. In dit artikel een top 5 van bezienswaardigheden die tegenwoordig een bezoek waard zijn.

5. Nationale tuinen

De nationale tuinen zijn 15 hectare groot en bevinden zich achter het parlementsgebouw. Deze tuinen, die ooit het eigendom waren van de koninklijke familie, werden ontworpen door koningin Amalia en haar Duitse tuinman Schmidt. Voor de tuin werden honderden soorten planten geïmporteerd. Verder zijn in de tuin een eendenvijver, een botanisch museum en een kleine dierentuin te vinden. Deze tuinen zijn vooral een ideale plek om even bij te komen van de hectiek in de stad. Ze zijn ook de hele dag open voor het publiek.

4. Nationale kunst galerij

De nationale kunstgalerij in Athene is gewijd aan de Griekse en Europese kunst van de 14de tot de 20ste eeuw. In 1900 opende het museum zijn deuren, en vandaag bevat het een uitgebreide collectie Griekse post-Byzantijnse kunst. Ook de Europese renaissancekunst neemt een belangrijke plaats in. Hier zijn werken van onder andere El Creco, Braque, Picasso, Rembrandt en Mondriaan te aanschouwen.

3. Nationaal archeologisch museum

In het archeologisch museum zijn alle vondsten van de prehistorie tot en met de late oudheid samengebracht in 60 zalen over twee verdiepingen. Samen met het British Museum wordt dit museum gezien als een van de mooiste ter wereld. Tot de hoogtepunten van het museum behoren de fresco’s van huizen op Thira. Ook de in Mycene gevonden goudschat met het dodenmasker van Agamemnon heeft een grote culturele waarde.

2. Lykavittos heuvel

In tegenstelling tot Akropolis, die op een 156 meter hoge berg ligt, is de Lykavittos heuvel maar liefst 277 meter hoog. De berg ligt midden in de huizenzee van Athene en is te voet te bereiken (een aardige klim!). Minder sportieve mensen kunnen ook gewoon de kabeltrein nemen. Volgens de legende heeft de godin Athene de heuvel gecreëerd toen zij een groot rotsblok liet vallen die voor de Akropolis bedoeld was. Vooral als het helder weer is, is deze heuvel een bezoek meer dan waard.

1. Akropolis

Akropolis, Grieks voor ‘bovenstad’ kennen de meeste mensen wel. Er zijn bijna geen plekken in het hart van de stad waar de tempels niet zichtbaar zijn. Dit komt omdat de berg waarop de tempels staan het oude hart van de stad vormt. Wanneer je de berg bezoekt loop je via de monumentale poort naar de propyleën, waar ooit de schilderijengalerie was ingericht. Een van de drie tempels, de kleinste, is helemaal verdwenen. Men is echter bezig deze helemaal te herbouwen. De meest indrukwekkende tempel is het Parthenon. Hierin stond ooit het goud en ivoren beeld van de stadsgodin Athene. Alle lijnen van dit gebouw lijken precies horizontaal en verticaal door de optische illusie die de ontwerpers erin hebben gebracht. Een prachtige bezienswaardigheid, vooral ’s avonds als het verlicht is!

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie