Ierland Top 5

Top 5: Bezienswaardigheden Dublin

Dublin
Geschreven door Tessa

Dublin, ook wel ‘The City of Living Culture’, is de Ierse hoofdstad die wordt doorsneden door de rivier de Liffey. De stad wordt steeds populairder, zeker voor kortere stedentrips. Het is een gemoedelijke stad met oude kastelen, kathedralen en erg veel groen. In dit artikel een top 5 van de mooiste en meest interessante bezienswaardigheden van Dublin.

5. St Patrick’s Cathedral

St Patrick’s Cathedral is de grootste kerk van Dublin en staat niet ver van de enige andere Anglicaanse kerk, Christ Church Cathedral. Het is een beetje vreemd dat er twee kathedralen in de stad staan. Dat komt doordat St Patrick’s Cathedral oorspronkelijk buiten de stadswallen stond en Christ Church binnen de stadsgrenzen lag.
Sint Patrick (in het Nederlands Patricius) is de beschermheilige van Ierland. Volgens de legende bekeerde hij in de 5e eeuw vele Ieren tot het christendom bij een bron op de plaats waar de kerk nu staat. In 1901 werd onder de kerk een bron ontdekt die afgesloten was met een steen waarop een Keltisch kruis staat. Die steen kun je zien aan de westelijke zijde van het middenschip.

4. Guinness Storehouse

Ierland is de bakermat van het bekendste stoutbier ter wereld: Guinness. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness die toen niet vermoedde dat zijn bier zo wereldberoemd zou worden. De brouwerij zelf is niet toegankelijk voor het publiek, maar het zes verdiepingen tellende Guinness Storehouse wel.
Dit museum net ten westen van Christ Church Cathedral biedt de liefhebbers van het donkere bier alles wat ze zich maar kunnen wensen. Je leert er alles over de historie en de ontwikkeling van het bier, hoe het gemaakt wordt, welke methoden vroeger werden toegepast en met welke middelen. Alle ontwerpen voor flesjes en blikjes staan er tentoongesteld en verder zie je een overzicht van advertenties voor Guinness door de jaren heen.

3. Dublin Castle

Dublin Castle staat op een strategische plek bij de kruising van de rivier Liffey en de zijrivier de Poddle. Het is meer een paleis dan een kasteel. In de 13e eeuw stond hier wel een Vikingfort maar daar is slechts de Record Tower van over, de rest van de gebouwen stamt uit de 18e eeuw. Meer dan 700 jaar was Dublin Castle het hoofdkwartier van het Engelse bestuur over Ierland en om die reden een door de Ieren gehaat gebouw. Het is een wonder dat de Ieren het complex intact hebben gelaten. De Grote Binnenplaats zou zijn aangelegd op de plek van het Zwarte Water (in Iers Dubh Linn) waar de Ierse hoofdstad zijn naam aan ontleent.

2. Trinity College

Alweer een erfenis van de Engelsen: Trinity College is het oudste en beroemdste opleidingsinstituut van Ierland. Het werd in 1592 gesticht door koningin Elizabeth I, die de Ieren ‘beschaving’ wilde bijbrengen. Je loopt hier in de voetsporen van beroemde schrijvers als Jonathan Swift (auteur van Gulliver’s Reizen), Oscar Wilde, Bram Stoker (die Dracula creëerde) en Samuel Beckett. De opleiding was in die tijd overigens alleen toegankelijk voor protestanten. Tot 1966 verbood de katholieke kerk zijn onderdanen er een opleiding te volgen, op straffe van excommunicatie.
De campus zelf is al een bezoek waard, maar de grote attractie ligt in de Old Library: de Book of Kells: vier bijzonder fraai geïllustreerde boeken uit de 9e eeuw met de vier evangelieën. Sommige van de schitterende letters werden gekleurd met halfedelstenen. Oorspronkelijk was het één boek, gemaakt op het eiland Iona voor de Schotse kust door volgelingen van St. Colomba. Toen het eiland werd aangevallen door Noormannen vluchtten de bewoners naar Kells in Ierland en namen het boek mee. In 1953 werd het opnieuw gebonden in vier delen. Slechts twee van die delen liggen opengeslagen tentoongesteld, dus je ziet slechts vier pagina’s. Toch zijn die zeer de moeite waard door de schitterende en ingewikkelde illustraties.

1. Merrion Square

Even ten oosten van het park Stephen’s Green ligt Merrion Square, zonder enige twijfel een van de mooiste pleinen van de Ierse hoofdstad. Dit plein met een rustiek parkje wordt omgeven door prachtige voorbeelden van 18e eeuwse huizen met deuren geschilderd in heldere kleuren met halfronde bovenlichten en aan weerszijden zuilen. Vroeger was dit een sjieke buurt om te wonen, tegenwoordig zijn de meeste huizen kantoren. Op plakkaten aan de gevels staat aangegeven wie er gewoond hebben. Op nummer 1 woonden de ouders van Oscar Wilde, op nummer 52 de schrijver W.B. Yeats, en op nummer 58 de nationalistische Ierse leider Daniel O’Connell.
Het huis op nummer 29 kun je bezoeken. Hier woonde een wijnhandelaar en het is tot in het kleinste detail gerestaureerd om een indruk te geven van zijn leven en een huishouden in de 18e eeuw.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie