Frankrijk

Top 5: Bezienswaardigheden Marseille

Marseille
Geschreven door Tessa

Het is de oudste steden van Frankrijk, en een van de oudste steden van Europa. Marseille. Van oudsher een havenstad, iets dat door de hele stad te merken is. De authentieke sfeer van de stad zie je niet alleen, maar proef je ook in de heerlijke visgerechten waar de stad om bekend staat. In dit artikel een top 5 van de mooiste plekken in Marseille.

5. Cours Julien

De Cours Julien is een pittoresk pleintje dat het middelpunt vormt van het trendy Marseille. Het wordt omgeven door zonovergoten terrasjes, die in de zomer en in de lente al snel vol zitten. Dit is de buurt van de bars, de restaurants, de concertzalen en de theaters, kortom het bruisende uitgaansleven van Marseille. Niet ver van de Cours Julien ligt de Place Carli met zijn vele antiek- en tweedehandswinkels.

4. Les Calanques

De calanques, wat zijn calanques? Het zijn witte, rotsachtige kalksteenformaties die zich deels in de zee bevinden. Bij bergbeklimmers zijn deze rotsen erg populair. De meest bezochte calanques zijn die van Sormiou en Morgiou. In 1991 ontdekte een duiker bij de Calanque van Sormiou een grot, waarvan de ingang 35 meter onder de zeespiegel lag. In deze grot zijn de oudste bekende rotstekeningen aangetroffen.

3. Cassis

In het schattige havenstadje Cassis op minder dan 20 km. van Marseille brachten kunstenaars als Matisse, Dufy en Derain hun vakantie vaak door. Het stadje wordt omringd door calanques, de rotsachtige formaties, die zo typisch zijn voor deze streek. Cassis staat bekend voor zijn witte wijnen, waarover de Provençaalse dichter Mistral schreef dat de honing van de bijen niet zoeter is. In de vissershaven met zijn 14de-eeuws kasteel vertrekken in de zomer boottochtjes . In het Musée Municipal krijg je een overzicht van de geschiedenis van Cassis. Na een bezoekje aan het stadje kun je nog heerlijk gaan zonnen op een van de drie stranden.

2. Le Chateau d’If

Dit prachtige kasteel bevindt zich op een klein eilandje, zo’n 20 minuten varen vanuit de oude haven. François I liet het in de16e eeuw bouwen om de stad te beschermen. Vanaf 1634 heeft het echter als gevangenis dienst gedaan. Naast veel beruchte misdadigers zaten er ook veel fictieve misdragers. Veel schrijvers lieten zich namelijk voor hun verhalen inspireren door dit indrukwekkende gebouw.
Elke eerste zondag van de maand is het kasteel gratis toegankelijk. Op andere dagen moet je zowel voor het kasteel als voor de reis er naartoe betalen, maar laat je dat niet tegenhouden. Dit kasteel is mede door zijn ligging een prachtige bezienswaardigheid.

1. Basilique Notre Dame de la Garde

Deze kathedraal vind ik persoonlijk het meest indrukwekkend. Het bevindt zich op het hoogste punt van de stad en komt zo’n 160 meter boven de haven uit. Het bouwwerk dateert uit de 19e eeuw en domineert het panorama van de stad. De kerk is gebouwd om de offers van de zeelieden in ontvangst te nemen en hen zo een veilige reis te garanderen, vandaar ook de bijnaam ‘La Bonne Mere’.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie