Italië Top 5

Top 5: Bezienswaardigheden Milaan

Milaan
Geschreven door Tessa

Milaan. De stad van mode en de zaken. Drukke zakenmensen en mensen in designkleren vormen het straatbeeld van deze stad. Milaan is een uitstekende stad om te gaan winkelen, alle grote modemerken zijn hier in de buurt, en jaarlijks wordt de stad dan ook overspoelt met shoppers die op zoek zijn naar deze merken. In deze top 5 een aantal plekken die zeker de moeite waard zijn wanneer je deze modieuze stad.

5. De Dom

De Dom van Milaan is een van de grootste kathedralen ter wereld en een van de populairste attracties van Milaan. De kerk zelf is prachtig, maar ook het dakterras is de moeite waard.

Er is ongeveer zes eeuwen lang aan de Dom van Milaan gebouwd. De bouw startte in 1386, maar de bronzen deuren die de hoofdingang van de kerk markeren zijn pas in de twintigste eeuw geplaatst. De Dom is prachtig om te zien, zowel van binnen als van buiten. Het dakterras is zowel lopend (de trap telt ongeveer 500 treden) als met de lift bereikbaar. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over Milaan. Dat wil zeggen, als de luchtvervuiling het uitzicht niet belemmert.

4. Cimentero Monumentale

Begraafplaatsen bezoeken een tikje macaber? Nee hoor. Het Cimitero Monumentale in Milaan is een bezienswaardigheid op zich.

Ten noorden van het centrum van Milaan vind je een prachtige begraafplaats: het Cimitero Monumentale. Deze begraafplaats werd ontworpen door Carlo Maciachini en is een must see voor architectuurliefhebbers. Toen het Cimitero in 1866 geopend werd, bleek al snel dat veel mensen het als een voorrecht zagen om hier begraven te worden. Je vindt er dan ook veel monumentale graven: Griekse tempels, obelisken, enzovoort.

3. San Siro Stadion

Voetballiefhebbers mogen het San Siro Stadion niet overslaan. Dit stadion is de thuisbasis van AC Milan, maar ook van aartsrivaal Inter Milan.

Hoewel het stadion al sinds 1926 op deze plek staat, is het pas sinds 1990 helemaal af: in dat jaar werden de laatste ring en het dak toegevoegd. Er passen nu meer dan 85.000 toeschouwers in het stadion. Bij wedstrijden van een van de twee thuisclubs zit het stadion tot de nok toe vol.

Er worden rondleidingen door het stadion georganiseerd. Als je aan zo’n rondleiding deelneemt, kom je onder andere bij de kleedkamers, de spelerstunnel en het veld. De rondleidingen eindigen in het museum, waar je overigens ook naartoe kunt zonder eerst aan een rondleiding deel te hoeven nemen.

2. Pirelli wolkenkrabber

Vlakbij het station staat het Pirelli-gebouw, de grootste wolkenkrabber van Milaan. Deze 127 meter hoge toren staat symbool voor de wederopbouw van het naoorlogse Milaan. Tot de jaren zestig was dit de grootste uit gewapend beton opgetrokken wolkenkrabber ter wereld. Het was ook het eerste Milanese gebouw dat boven het Madonnabeeld van de Duomo uitstak. Het gebouw staat op de plek waar Giovan Battista Pirelli in 1872 zijn eerste bandenfabriek stichtte.

1. Brera

Het Brera is een 17de-eeuws jezuïetenpaleis, dat niet ver van het Castello Sforzesco ligt. Hier vind je de Pinacoteca di Brera, één van Italiës meest vooraanstaande kunstmusea. Niet veel musea kunnen bogen op zo’n grote collectie van klassieke Italiaanse schilders. Hier kan je onder meer werken bewonderen van Bellini, Titiaan, Bramante, Caravaggio, Correggio en Rafaël. Ook buitenlandse schilders zijn hier goed vertegenwoordigd, met schilderijen van Rubens, Van Dyck, Rembrandt en El Greco. Op de binnenplaats van het museum zie je een bronzen standbeeld van Napoleon. Hij maakte van het Brera een nationale galerij.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie