Nederland

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog
Geschreven door Tessa

Schiermonnikoog is het kleinste bewoonde Waddeneiland en is met zijn 941 inwoners de kleinste gemeente van Nederland. Het eiland is een oase van rust en is zeer geliefd bij toeristen. De veelzijdigheid van het eiland is de charme van Schiermonnikoog. Je vindt er bos, strand, wad, een klein dorpje, natuurreservaten en nog veel meer.

Natuur

Ondanks de kleine omvang van het eiland zijn er vele verschillende landschappen, waaronder: stranden, duinen, bossen, een polder en water. Door deze grote verscheidenheid kent Schiermonnikoog veel verschillende en bijzondere flora en fauna. Dit alles heeft er toegeleid dat  een groot deel van Schiermonnikoog in 1989 aangewezen is als Nationaal Park.
Het is heerlijk om door de duinen te fietsen en lekker uit te waaien op het strand. Ook is het zeer de moeite waard om een kijkje te nemen in een van de vogelreservaten. Er zijn enkele leuke kijkhutjes waar je de verschillende vogelsoorten heel mooi kunt bekijken met een verrekijker.
In de zomer is het natuurlijk heerlijk om op het strand te liggen en dit is ook de reden dat veel mensen Schiermonnikoog op zoeken. In de buurt van de vuurtoren is een heel leuk strandje. Hier ligt een klein stukje laagstaand water dat is afgesloten van de rest van de zee door een zandbank. Dit zorgt voor een zeer aangename water temperatuur, ook in het begin van de zomer, zodat er weer vroeg in het jaar de zee gezwommen kan worden.

Vervoer

Vanuit Lauwersoog vertrekt er vier maal per dag een boot naar Schiermonnikoog. Het bedrijf Wagenborg Passagiersdiensten verzorgd deze afvaarten. In het hoogseizoen en sommige bijzondere dagen varen er extra boten. Voor het schema van deze extra boten en voor de precieze vaartijden moet je een kijkje nemen op de site van Wagenborg.

Het bijzondere aan de boottochten naar Schiermonnikoog is dat je niet met de auto de boot op mag. Dit is echter niet iets negatiefs. Schiermonnikoog is een klein eiland en de afstanden op het eiland zijn daardoor dermate klein dat je prima met de fiets uit de voeten kan. Door de beperkte hoeveelheid auto’s op het eiland is Schiermonnikoog een unieke plek, een oase van rust.
Het busvervoer naar Lauwersoog sluit over het algemeen goed aan op de vaartijden van boot (LET OP! Bij extra boten niet!). Er vertrekken bussen vanuit Leeuwarden (lijn 50) en vanuit Groningen (lijn 63).
Op het eiland zelf is het aan te raden met de fiets op pad te gaan. Behoort dit niet tot de mogelijkheden dan kunt u ook met bus op het eiland. Een busritje kost €1,70 per keer en de kaartjes zijn in de bus zelf te kopen.

Fietsverhuur

Fietsen is een must voor iedere bezoeker aan Schiermonnikoog. Je kunt natuurlijk je eigen fiets meenemen op de boot, maar net zo makkelijk is het om een fiets te huren. Wanneer je van de boot afstapt loop je direct tegen het gebouw van Fietsverhuur Soepboer aan. Ze hebben een ruim aanbod van fietsen voor klein en groot, met en zonder versnelling. Fietsen met versnelling kosten €7,50 voor 1 dag en zonder €4,50 voor 1 dag.

Eten en drinken

Hoewel het eiland zeer klein is heeft het toch diverse leuke mogelijkheden om wat te drinken en te eten. Er zijn diverse restaurants waar u heerlijk een hapje kan eten. Een daarvan is Hotel Restaurant Graaf Bernstorff, een restaurant met een bijzonder leuke sfeer. Het eten is er erg smaakvol, de bediening is erg behulpzaam en zeer goed geïnformeerd. Echt een aanrader! Ook zijn er cafetaria’s voor de snelle hap en strandtenten waar u ook wat kan eten. Tevens zijn er cafés en Bar/Dancing “de Toxbar” voor een lekker avondje stappen.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie