IJsland

Bezienswaardigheden: IJsland

IJsland
Geschreven door Tessa

IJsland ligt tussen Groenland en het vaste land van Europa. Het wordt omringd door De straat van Denemarken, de Atlantische Oceaan en de Noordelijke Ijszee. De meeste mensen gaan naar Ijsland voor de geweldige fjorden, gletsjers en vulkanen. Ook de unieke flora en fauna zijn in Ijsland uniek. Het land bestaat uit een groot en ontelbaar kleine eilandjes. Het ligt ten zuiden van de poolcirkel en wordt ook wel het ‘eiland van ijs en vuur’ genoemd. In dit artikel een aantal bezienswaardigheden in dit unieke land.

Musea

Het Árbaejarsafn in Reykjavík is een prachtig openluchtmuseum. Eigenlijk is het een groot dorp, waarin alleen maar historische gebouwen staan. Toen de IJslanders begonnen met het bouwen van nieuwe huizen zijn de oude huizen naar dit museum gebracht. Het belangrijkste gebouw is een oude boerderij, ook vind je er een van de twee locomotieven die IJsland rijk is. Deze locomotief is gebruikt bij de aanleg van de haven. Je kunt er ook heerlijke traditionele lekkernijen proeven die door ambachtslieden zijn gemaakt. Het museum is alleen in de zomermaanden geopend omdat het anders te koud is.

IJsland werd in 1944 onafhankelijk en heeft toen als symbool van zelfstandigheid het Nationaal Museum van IJsland gebouwd in Reykjavík. In het museum worden veel voorwerpen van de Vikingen tentoongesteld. Dit interessante museum geeft een goede kijk op de geschiedenis van IJsland.

Parken

IJsland heeft 4 nationale parken: Jökulsárgljúfur National Park, Skaftafell National Park, Snæfellsnes National Park en Þingvellir.

Het Jökulsárgljúfur National Park ligt in de buurt van het bekende Mývatn meer. Het park is erg bijzonder omdat het is ontstaan door een vulkaan die duizenden jaren geleden uitbarstte en het gebergte erom heen voor een groot deel heeft weggeblazen. In het park ligt ook de Ásbyrgi, een lange kloof. Volgens de legende is het een hoefafdruk van het achtbenige paard van Odin (Oppergod het de Noordse mythologie).
Het Skaftafell Nationaal Park is het grootste park van IJsland. Het is ongeveer 1700 km² groot, het park was eerst veel kleiner maar is flink uitgebreid. In dit park vindt je o.a. een groot stuk bos, wat erg zeldzaam is op IJsland. Bomen trekken veel vogels aan en die vind je er dan ook in overvloed. In het park bevindt zich ook de mooie waterval Svartifoss.

Laugardalur is een groot sport- en recreatiepark. Dit park heeft niet alleen een camping en een jeugdherberg, je vindt er ook het grootste thermale zwembad van Reykjavík, Laugarsdalslaug. Verder biedt het park plaats aan een botanische tuin, een bossen, meertjes en veel wilde vogels. In dit park ligt ook de Zoo van Reykjavík, een schaatsbaan en het grootste sportstadion van de stad.
Markten

De Kolaportio is een uitgebreide rommelmarkt in een oude havenloods. Hier kun je niet alleen snuisteren in de oude spulletjes, je kunt er ook IJslandse specialiteiten aanschaffen. Deze rommelmarkt is iedere zaterdag en zondag open. De prijzen zijn hier, naar IJslandse normen, ook helemaal niet zo hoog.
Overig

De Hallgrímskirkja, de grootste kerk van IJsland, is van de hand van de bekende staatsarchitect Gudjon Samúelsson. De kerk ligt op een heuvel en torent hoog boven Reykjavík uit.

Dingen om te doen

Breng een bezoekje aan de Blue Lagoon. Dit is een kunstmatig zwembad wat wordt verwarmt door warme bronnen. Het ligt midden in een gebied dat omgeven wordt door lava. Het water heeft een standaard temperatuur van 37°C. Het is ook mogelijk om de Blue Lagoon ’s nachts te bezoeken.

Als je een bezoek brengt aan de hoofdstad van IJsland, breng dan ook een bezoek aan het Imagine Peace Tower. Dit is een herdenkingsteken voor John Lennon. Hij was een bekende vredesactiviste, maar wellicht beter bekend als de zanger van the Beatles. De toren is van 9 oktober tot 8 december verlicht, aangezien John Lennon geboren is op 9 oktober en gestorven is op 8 december.

Winkelen

In IJsland betaal je op de meeste goederen 25% BTW. Als je een minimumbedrag van 4000 kronen (ongeveer 45 euro) uitgeeft, kun je in winkels waar een tax-free sticker ophangt, een terugbetaling krijgen van 15%.
Overig

Paardrijden was eeuwenlang een noodzakelijke vaardigheid, toen dit vrijwel de enige vorm van vervoer was. Tegenwoordig is het een erg geliefde vrijetijdsbesteding op IJsland. Het stoere IJslandse paard (ijslander) staat bekend om zijn vriendelijke karakter. De ijslander kan in 4 of 5 verschillende gangen voortbewegen. Stap, draf en galop kent iedereen wel, maar de tölt en telgang zijn voor de meeste onbekend.
Whale-watching is een veelgedane excursie. Je hebt meer dan 90% de kans dat je daadwerkelijk walvissen ziet. De Whale-watching excursie duurt ongeveer 3 uur. Mývatn is een prima startpunt voor een walvissafari.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie