Tips

Goede foto’s maken op vakantie

Foto's maken op vakantie
Geschreven door Tessa

Een van de dingen die ik als eerste inpak bij mijn vakanties is mijn camera. Daar gooi ik flink wat gigabytes aan geheugensticks bij, en ik ben klaar om de hele vakantie met de camera voor mijn ogen rond te lopen en alles wat ik zie te fotograferen. Mocht jij nou ook honderden foto’s maken op je vakantie, lees dan even dit artikel. Daarin ga ik dieper in op de kunst en leg ik uit hoe je mensen en landschappen nog beter op de gevoelige plaat kan leggen.

Portretten

De camera kan een goed middel zijn om de cultuur van een land vast te leggen, maar ook om kennis te maken met de cultuur. De camera is een goed middel om mensen te leren kennen. Een paar tips bij het fotograferen van mensen:
– Richt je vooral op alledaagse dingen, zoals families, vrienden, feesten, de dood, of gewoon iemand die de was ophangt.
– Respecteer de mensen die je fotografeert. Ik heb het hier in een ander artikel al eens over gehad, maar vraag de mensen altijd eerst of je foto’s mag maken, en ga hier discreet mee om.

Landschappen

Een landschap fotografeer je als een portret, waarbij je aandacht moet hebben voor details. Tips:
– Leer omgaan met het licht. Licht is, zeker bij landschappen, zeer belangrijk. Door licht kunnen foto’s snel somber, fel, mysterieus of gewoon saai worden.
– Zoek een goed camerastandpunt, net als bij een portret. Fotografeer de omgeving vanuit een ander gezichtspunt, of zak even door je knieën. Dat kan al een heel verschil maken.
– Laat de hele foto tellen. Richt je niet alleen op het centrum van de foto, maar leer ook naar de randen van de foto kijken. Die zijn net zo interessant als het centrum. Zorg dat de foto mooi ‘af’ is, zonder mensen die er half op staan etc.

Belichting

Zoals verteld kan de belichting een foto heel mooi maken of totaal laten mislukken. Een aantal tips die je foto’s stukken mooier kunnen maken:
– Maak zoveel mogelijk foto’s vroeg in de ochtend of ’s avonds net voor zonsondergang. Dit hangt ook nog af van het seizoen.
– Ook bij slecht weer kun je prachtige foto’s maken. Laat je dus niet tegenhouden door wat regen of een goede onweersbui. Ik heb een aantal erg mooie foto’s gemaakt tijdens lage mist en een flinke onweersbui.

Digitale foto’s

Hoewel het tijdperk van de analoge camera’s met lastige rolletjes alweer even voorbij lijkt, zijn er nog zat mensen die de oude camera meenemen op vakantie. Er zijn uiteraard een paar grote voordelen van een digitale camera ten opzichte van een analoge camera, zoals:

– Meteen resultaat. Je ziet meteen wat je geschoten hebt.
– Minder gewicht. Een stick van 2 gig kan zo’n 200 foto’s bevatten.
– Delen van foto’s. Via internet deel je snel je foto’s met anderen

Dit zijn tegenwoordig allemaal logische voordelen, maar wat wel belangrijk is, is dat je goed oplet wat voor camera je koopt. Laat je bij de aankoop van bijvoorbeeld een spiegelreflex camera niet leiden door marketingleuzen als “20 megapixels”, maar doe goed onderzoek naar verschillende camera’s maar vooral je eigen behoefte. Wil je (net als ik) gewoon goede foto’s maken, maar hoeft het niet allemaal heel professioneel, koop dan geen SLR camera van €1000, maar ga voor een degelijke camera van een euro of €400.

In De Consumentengids van augustus 2016 staat een goede test van spiegelreflexcamera’s, van goedkoop tot duur en van normaal tot professioneel.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie