Tips

Tips: (Tijdelijke) Reisverzekering

Geschreven door Tessa

Vakantie, onwijs leuk en mooi. Maar wat als er op je vakantie wat gebeurt? Je breekt je been bij het skiën in Oostenrijk of je raakt je krijgt kiespijn tijdens je rustige vakantie in Miami. In dat soort gevallen ben je blij dat je een reisverzekering hebt. Omdat het aanbod erg groot is en je goed uit moet kijken wat je wel en niet gedekt wilt hebben heb ik hier een artikel over geschreven. Handig!

Afsluiten van een reisverzekering

Riskeer het niet om zonder verzekering te reizen, want als er iets gebeurd ben je veel meer geld kwijt.
Veel ziektekostenverzekeringen dekken in een aanvullend pakket ook een groot deel van de risico’s op reis, dus lees eerst de polis goed door.
Sluit je reisverzekering af op het moment wanneer je de reis boekt. Dan ben je er zeker van dat je ook gedekt bent voor annulering of afbreking van je reis.
Een reisverzekering afsluiten bij een specialist is vaker beter en goedkoper dan bij een reisbureau of bank.
Bekijk goed welke reisverzekering het beste aansluit bij het type reis dat je gaat maken (zonvakantie, backpacken, wintersport etc.).

Dekkingsgebied

Je hebt meestal de keuze uit twee dekkingsgebieden: Europa en Wereld. Bij een tijdelijke reisverzekeringen kan soms ook voor Nederland gekozen worden.

Dekking

Kijk naar de hoogte van het ‘eigen risico’ op de polis.
Zorg ervoor dat je polis voor de volledige reisduur geldig is.
Je kunt voor één persoon verzekeren, maar ook voor het hele gezin.
Het is belangrijk om dekking te hebben voor:

  • bagage
  • medische kosten
  • persoonlijke ongevallen
  • persoonlijke aansprakelijkheid
  • annulering en afbreking van de reis

Bekijk of je reisverzekering voldoende dekking biedt voor bovengenoemde onderdelen in de basisdekking en of het nodig is om een aanvullende verzekering daarvoor af te sluiten.

Bagage

Een bagageverzekering dekt (een deel) van de kosten wanneer je koffer zoek raakt, gestolen wordt of beschadigd is.
De verzekering vergoedt meestal de dagwaarde van de bagage: de waarde die de bagage heeft op het moment dat het verloren, gestolen of beschadigd is.
Je kunt alleen geld terug krijgen van de verzekering wanneer je:

kunt bewijzen dat je zorgvuldig met je spullen om bent gegaan.
de aankoopbon, het garantiebewijs of een foto kan laten zien.
bij diefstal aangifte hebt gedaan bij de plaatselijke politie. (Als de politie geen verbaal wil opmaken kun je de hoteldirectie vragen een verklaring op papier te zetten).
Reis je met een bus, vliegtuig of trein en er gebeurt iets met je bagage, informeer dan of je de vervoersmaatschappij aansprakelijk kunt stellen. Als dat zo is wordt er meestal een maximum bedrag uitgekeerd.
Controleer of je reisverzekering de kostbaarheden dekt die je meeneemt (oa. videocamera, sieraden). Deze kunnen ook gedekt worden door bijvoorbeeld een inboedelverzekering.

Medische kosten

Controleer of je zorgverzekering voldoende dekking biedt voor medische kosten in het buitenland. Buiten Europa is de gezondheidszorg vaak veel duurder dan in Nederland en heb je een aanvullende reisverzekering nodig met dekking voor medische kosten. Op Cvz.nl vind je informatie over je zorgverzekering in internationale situaties.
Ga niet alleen uit van de E111. Het E111 medisch systeem geeft gratis of weinig kostende medische hulp in Europa en dekt alleen spoedbehandeling.

Wintersport / Bijzondere sporten

Het beoefenen van wintersport en andere gevaarlijke/bijzondere sporten (raften, abseilen, bergbeklimmen etc.) wordt door sommige verzekeraars niet gedekt. Je zult hiervoor dan een aanvullende dekking moeten afsluiten.

Ongevallen en onvoorziene kosten

Sommige reisverzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten die je maakt bij calamiteiten. Het gaat om kosten door:

  • langer verblijf in het buitenland omdat een van de verzekerden ziek wordt of een ongeluk heeft gekregen;
  • langer verblijf op of rond de vakantieplek door een overstroming of extreem weer;
  • redding- en opsporingsacties;
  • terugbrengen naar huis (repatriëring);
  • automobilistenhulp en repatriëring van de auto. Je kunt je hiervoor ook verzekeren via de Internationale reis- en kredietbrief van de ANWB.

Bij een ongevallenverzekering ontvangt de verzekerde of diens nabestaanden een eenmalige uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit.

 

Tips:

Direct een reisverzekering afsluiten: reisverzekeringen.nl

 

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie