Finland Top 5

Top 5: Bezienswaardigheden Helsinki

Helsinki
Geschreven door Tessa

Helsinki ontstond pas in de 16e eeuw. Het is dus een jonge stad, maar in korte tijd heeft de stad heel wat toeristische trekpleisters gecreëerd die een trip naar de stad zeker de moeite waard zijn. De stad is vooral bekend van de indrukwekkende architectuur, en heel wat statige gebouwen bevinden zich over de hele stad. Het is ook een compacte stad, dus veel lange afstanden hoef je hier niet af te leggen om deze 5 bezienswaardigheden te bezoeken.

5. Hvitträsk

Hvitträsk, op dertig kilometer van Helsinki, is het huis van architecten Herman Gesellius, Armas Lindgren en Eliel Saarinen, de grondleggers de Finse nationaal-romantische stijl. Het werd gebouwd tussen 1901 en 1903. Toen deed het gebouw dienst als architectenkantoor en cultuurhuis. Hier werden de plannen getekend voor het station van Helsinki, het Nationale Museum en het Munkkiniemi-Haaga project. Hvitträsk staat op een heuveltop, vlakbij het meer Vitträsk en wordt omringd door een tuin in Engelse stijl. Het huis is nu staatseigendom en doet dienst als museum en restaurant.

4. Kauppatori

Dit is het bekendste marktplein van Helsinki. Het heeft een vrij unieke ligging omdat het aan de zuidzijde aan de zee grenst. Het is ook een echte toeristische trekpleister. Van hieruit vertrekt er eveneens een ferry naar het bekende eiland Suomenlinna.
Dit plein bruist van het leven, er worden souvenirs en typisch Finse voedingsproducten verkocht. Elk jaar in oktober vindt hier ook een haringenmarkt plaats. Ook kan je op de eerste vrijdag van elke maand hier een bijeenkomst van oude Amerikaanse wagens bekijken. Bij een bezoek van deze markt moet je wel uitkijken voor de zeemeeuwen die alles doen voor een hapje eten.

3. Fins volksmuseum

In dit museum vindt u de geschiedenis van het Finse leven van de prehistorie tot vandaag terug. Er is een permanente collectie die over vijf departementen verdeeld is, waarin thematisch de verschillende periodes van de geschiedenis verteld worden. Onder meer de cultuur, het dagelijkse leven en de nationale schatten komen aan bod. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen die zich op het gelijkvloers en op de derde verdieping bevinden.

2. Sea Life Helsinki

Sea Life in Helsinki laat je kennis maken met de wondere wereld van onze zeeën, van de Noordelijke Ijszee tot tropische oceanen, alle biotopen zijn terug te vinden in dit aquariumparadijs. Ontdek de fascinerende schepsels die onder het wateroppervlakte van onze wereldzeeën leven: krabben, zeesterren, haringen en zelfs haaien.

1. Esplanadi

Helsinki telt heel wat mooie en ontspannende parken, waaronder Esplanadi. Dit park is een lange, smalle strook tussen beide delen van de Esplanade, namelijk de Noord- en Zuidboulevard die samen de belangrijkste winkelboulevards van de stad vormen. Sinds de 19de eeuw al is dit het kloppende hart van de stad waar u heerlijk kunt wandelen of op een terras van een van de vele cafeetjes gaan zitten. Daarnaast bevindt zich er ook een prachtig muziekpaviljoen en het standbeeld van J.L.Runeberg, tekstschrijver van het Finse volkslied. Tijdens de zomermaanden is het park een populaire plaats om te picknicken en op een buitenpodium wordt vaak live muziek gespeeld.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie