Letland Top 5

Top 5: Bezienswaardigheden Riga

Geschreven door Tessa

De hoofdsteden van de Baltische staten zijn sinds de onafhankelijkheid steeds populairder geworden. Riga, de Letse hoofdstad, is zo’n stad. Het heeft zelf een plek op de Werelderfgoedlijst gekregen omdat het zo goed bewaard is gebleven. In dit artikel een top 5 van bezienswaardigheden in Riga, persoonlijk een van mijn favoriete steden voor een stedentrip!

5. Bezettingsmuseum

Letland is vaak in handen geweest van buitenlandse mogendheden zoals Duitsland, Rusland, Zweden en Polen. Het is alleen tussen de twee wereldoorlogen weer even zelfstandig geweest. Het bezettingsmuseum gaat over de bezetting vanaf 1939. Eerst was dit door de Sovjets, daarna door de Nazi’s, en daarna weer door de Sovjet-Unie.
Als je de Letten en hun geschiedenis beter wilt begrijpen is dit museum zeker een aanrader. Tot in detail worden de verschrikkingen in het museum blootgelegd. Duitse concentratiekampen, de werkkampen van de Sovjets, de deportatie van joden door de Duitsers en de deportatie van de Letten door de Sovjets. De tentoonstelling sluit af met de opkomst van het verzet tegen de communisten en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. In 1991 werd Letland weer onafhankelijk.

4. De Dom van Riga

De dom van Riga is de grootste dom in de Baltische staten. De bouw werd begonnen in de 13e eeuw ten tijde van de bezetting van het land door christelijke Duitse ridders. In de loop der eeuwen is er erg veel veranderd aan de kerk. Het is tegenwoordig dan ook een mengelmoes van bouwstijlen die de kerk rijk is. De Reformatie heeft weinig overgelaten van het oorspronkelijke interieur, door de beeldenstormen was daar weinig van over. De Dom is nu vooral beroemd om het orgel, het op drie na grootste ter wereld. Het orgel werd in 1884 gebouwd door een Duits bedrijf.

3. De houten huizen (Maskavas)

Ten zuiden van het centrum van Riga ligt Maskavas. Dit is een wijk die bestaat uit houten huizen. Het was een traditioneel Joodse wijk waar ook veel Russen woonde. In de tweede oorlog is de buurt omgebouwd tot Joodse ghetto door de Duitsers. Aan het begin van de oorlog woonde er ongeveer 45.000 joden in Riga. Aan het eind van de oorlog waren er nog maar 150 over. De bouw van de houten huizen is tot na de oorlog doorgegaan. Daardoor heeft Riga nu het hoogste percentage houten huizen in Europa, ongeveer 20%.

2. Zeevaartmuseum

De zeevaart heeft altijd al een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Riga. In de 15e eeuw was er een bloeiende handel met een andere belangrijke zeevarende natie, Nederland. De welvaart die daardoor ontstond wekte veel jaloezie van de buurlanden Polen, Zweden en Rusland. Deze landen zijn Letland dan ook om deze reden binnengevallen.
In het museum zijn grote stukken van de historische schepen te zien, net als vele oude hulpmiddelen die in vroeger eeuwen werden gebruikt zoals zeekaarten en logboeken. Ook veel persoonlijke bezittingen van bemanningsleden zijn bewaard gebleven.

1. Jugendstilhuizen

Doorheen de oude stad en achter het Vrijheidsmonument vind je prachtige Jugendstilhuizen, van Letse en Russische architecten. De art nouveau die je kan bewonderen op onder andere de Albertastraat en de Elizabetesstraat, wordt nergens anders in Europa geëvenaard. Zo vind je er zelfs creaties van Eisenstein, de architect-filmmaker, die beroemd werd met zijn film ‘Pantserkruiser Potemkin’.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie