Noorwegen Top 5

Top 5: Bezienswaardigheden Oslo

Geschreven door Tessa

Oslo bestaat pas sinds 1924, tenminste, de naam. Daarvoor heette de stad Christiania, naar de Deense Koning Christiaan IV. Deze koning herbouwde in 1624 de hele stad nadat deze bijna helemaal verwoest was. Het was toen ook nog een bescheiden stad. Pas vanaf de 19e eeuw is de stad behoorlijk uitgebreid. Daardoor is het nu een stad met brede boulevards en heeft het bezoekers veel te bieden. Hier een top 5 van mooie bezienswaardigheden in Oslo.

5. Vigeland

Een van de populairste attracties in Oslo is het immense openluchtmuseum Vigeland dat ook bekend staat als het Frogner Park. Hier staan meer dan 200 beelden van de hand van Gustav Vigeland. In 1921 sloot de stad Oslo met Vigeland een contract: tegen overname van al zijn bestaande en nog uit te voeren werk kreeg hij een gratis huis en atelier. Dat huis is het rode bakstenen gebouw ten zuiden van het park dat nu dienst doet als museum. De meeste mensen bekijken de beelden in het park en gaan niet naar het museum. Toch is dat ook interessant, omdat het heel goed de ontwikkeling van Vigeland’s werk laat zien.

4. Vikingmuseum

In dit museum zijn drie Vikingschepen tentoongesteld die werden gevonden in grafheuvels uit de Vikingtijd. Deze schepen werden gebruikt bij begrafenissen van belangrijke personen en zijn dan ook rijk versierd. Verder werd aan de dode een complete inrichting meegegeven en natuurlijk ook wapens.

In 1867 werd bij Rolvsøy het eerste Vikingschip gevonden: het Tuneschip. Dit schip werd gebouwd rond het jaar 900 en is in niet erg goede staat. Toch geeft het een goed inzicht in de scheepsbouw van de Vikingen.
Het Gokstadschip dateert uit dezelfde tijd als het Tuneschip en is al veel beter bewaard gebleven. Dit is het grootste van de drie Vikingschepen en werd in 1880 gevonden op een boerderij bij Sandar. De Vikingleider die hierin werd begraven kreeg een aantal kleine schepen mee, een tent en een hamer. Waarschijnlijk had hij ook kostbaarheden van goud en zilver en wapens meegekregen, maar die werden eeuwen geleden al uit het schip geroofd.

3. Aker Brygge

Aker Brygge was meer dan honderd jaar de vestigingsplaats van de grootste Noorse scheepswerf. Toen die in 1982 werd gesloten besloot het stadsbestuur de wijk helemaal op de schop te nemen, net zoals dat in bijvoorbeeld Londen is gebeurd in de Docklands. De oude scheepswerkplaatsen werden omgebouwd tot enorme winkelcentra en verder werden er nieuwe appartementen en kantoren gebouwd. Het havenfront werd een jachthaven, waar de luxe boten liggen van de appartementsbewoners.

2. Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis ligt op het einde van de Karl Johans Gate, de straat waar ook het Parlementshuis of Stortinget ligt. Het werd in de 18de eeuw gebouwd als residentie voor koning Karel XIV Johan van Zweden. Tegenwoordig is het nog steeds in gebruik als woonplaats voor de Noorse koning. Het paleis werd ontworpen door de Deense architect Hans Ditlev Franciscus Linstow. De eerste steen van het paleis werd in 1825 gelegd, in 1849 werd de bouw voltooid. Het Koninklijk Paleis bevindt zich op de heuvel Slottsbaken en wordt omringd door een groot park.

1. Noors volksmuseum

Het Noors Volksmuseum op het schiereiland Bygdøy in Oslo maakt deel uit van het Noorse Cultuurhistorisch Museum. Het is een groot openluchtmuseum dat 155 gebouwen van historische waarde bevat uit de verschillende regio’s van het land. Het openluchtmuseum werd in 1894 opgericht door Hans Aall. Een van de opmerkelijkste gebouwen is de Gol Stave-kerk, een originele 13de-eeuwse staafkerk uit het Noorse Gol. In de zomermaanden lopen er entertainers rond in authentieke klederdracht. De zilversmid, de pottenbakker, de wever en kaarsenmaker tonen het publiek hoe alles vroeger in zijn werk ging.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie