Frankrijk Tips

Aanrader: Poitou-Charentes

Côte d’Azûr
Geschreven door Tessa

Van oudsher zijn Parijs, de Dordogne, de Côte d’Azûr of Franse Alpen bij ons Nederlanders razend populair. Toch heeft Frankrijk zo veel meer te bieden. Zoals de Poitou-Charentes; een must voor bourgondiërs en cognac-liefhebbers, maar minstens zo aantrekkelijk voor natuurliefhebbers en bovendien een regelrechte aanrader voor een verrassende familievakantie.

Poitou-Charentes ligt net iets onder het midden aan de Franse kust, aan de onderzijde begrensd door de Dordogne en rechts geflankeerd door de Limousin.
De regio kent een rijke historie mede dankzij de prominente aanwezigheid van de Galliërs en de Romeinen. Het gebied kreeg het ook zwaar voor de kiezen door katholiek versus protestant en eindeloze conflicten tussen de Engelsen en Fransen.
Het gemiddeld aantal zonuren verslaat die van Nederland met dik vijfhonderd uur, terwijl het soms tot zelfs tot november kan nazomeren. Bekende plaatsen zijn onder meer Angoulême, Poitiers, Rochefort, Cognac en het bij zeilers zo geliefde La Rochelle!

Wandelroutes

De talloze bezienswaardigheden in Poitiers laten zich onmogelijk in kort bestek beschrijven. De plaatselijke VVV biedt gelukkig de helpende hand met behulp van mooie wandelroutes.

De gekleurde routes ’Le fil bleu, ’jaune’ en ’rouge’ leiden langs de mooiste monumenten, waaronder Le Palais de Justice, l’église Notre-Dame de Grande, l’hôtel Fumé of Le Panorama des Dunes.
Genoeg van het stadse leven? Op naar het dorpje Exireuil. Hier ligt de geitenboerderij van Sylvie Saboureau. Zij vertelt haar bezoekers honderduit over het melkproduct van haar 250 dieren: ’fromages de chèvre’, ofwel geitenkaas. Wij kochten zo’n smakelijk streekkaasje voor de lunch en raakten snel overtuigd.
Op zo’n 45 minuten rijden van Exireuil ligt het Marais Poitevin, een dicht labyrint van vierduizend kilometer waterwegen omzoomd door groen. Oorspronkelijk lag hier een grote zeebaai, de Golf van Poitou, die vanaf de 13e eeuw geleidelijk werd drooggelegd.
Je kunt er bootjes huren, maar verkenning onder begeleiding van een gids is een betere en bovendien leerzame optie. Ik maakte de tocht met Embarcadère Cardinaud in La Repentie de Magné, vlakbij Coulon.
Onderweg in een ’barque’, een soort punter, vertelt de gids over de historie van dit bijzondere gebied en als het even meezit, dan demonstreert hij ook de aanwezigheid van moerasgas met behulp van zijn aansteker… Tip: na afloop van de vaartocht een lunch of diner op het binnenterras van Restaurant Le Central in Coulon.

Oesters en mosselen

Vanaf Coulon vervolge ik mijn tocht per auto naar de kustplaats La Rochelle met zijn markante torens bij het oude havenhoofd en het prominente ’Grosse Horloge’ (grote klok). Vroeger werd hier wijn en zout verhandeld, tegenwoordig is La Rochelle vooral het domein van zeilers.
Je kunt hier uitstekend eten, zoals in het door Grégory Coutanceau geleide ’Les Flots’ aan de Rue de la Chaine. Wat te denken van een Pineau des Charentes als aperitief, oesters van Marennes-Oléron als voorgerecht, gevolgd door in de baai van l’Aiguillon gekweekte bouchotmosselen.
Natuurlijk ontbreekt het (geiten)kaasplankje niet, vanzelfsprekend begeleid door een mooie cognac. Recht tegenover dit restaurant ligt het drie-sterrenhotel St. Jean d’Acre. Vanuit onze kamer genoot ik van een mooi uitzicht op de oude haven.
Zowel jong als oud kunnen het hart ophalen in het immens grote zeeaquarium met zijn 10.000 zeedieren in totaal 3.000m3 zeewater verdeeld over 65 bassins.
Meer nautisch aangelegde toeristen kunnen een bezoek brengen aan het Maritiem Museum. Een rondleiding op de France I, een voormalig stationair meteoschip is beslist de moeite waard en dit geldt ook voor de diepzeetrawler Angoumois.
La Rochelle ontvangt jaarlijks drie miljoen toeristen en behoort daarmee tot de drie meest bezochte steden van Frankrijk. Van heel andere orde is het landinwaarts aan de Charente gelegen Cognac.
Te midden van zo’n 80.000 hectare cognacwijngaarden zijn hier de grote cognachuizen gevestigd met klinkende namen als Rémy Martin, Hennesy, Martell, Camus en Otard.

Keldermeester

Ik bracht een leerzaam bezoek aan het kasteel van Otard met zijn typerende, door schimmel zwart uitgeslagen muren. Bezoekers krijgen hier een overweldigende indruk van de manier waarop de keldermeester een mengsel maakt van eau-de-vie van verschillende wijnen van verschillende leeftijden.
Vervolgens rijpt dit mengsel op fusten om op smaak te komen. Meer willen weten over het distillatieproces? Dat kan in Musée des arts du cognac aan de Place de la Salle Verte. En als je dan toch in Cognac bent, loop eens rustig rond door de prachtige oude straatjes en geniet ook eens van de lokale gastronomie in bijvoorbeeld restaurant Bistrot de Claude aan de Rue Grande. De Poitou-Charentes heeft ongekend veel te bieden: een heerlijke keuken, een onuitputtelijk cultuurhistorisch domein, uitgebreide sportieve uitdagingen zoals zeilen, rafting en golf en niet te vergeten; een aantrekkelijk klimaat.

Reiswijzer

De afstand over de weg vanaf Utrecht tot La Rochelle aan de Atlantische kust vanaf Utrecht bedraagt 938 km. en voert via Antwerpen, Lille, Parijs, Orléans, Tours en Poitiers. De bijbehorende reistijd is ruim negen uur. Met NS Hispeed is de reistijd beduidend korter: Voor het traject Amsterdam CS tot Parijs Gare du Nord heeft de Thalys slechts 3 uur en twintig minuten nodig. Vervolgens met metro lijn 4 (richting Porte d’Orléans) naar TGV-vertrekstation Gare Montparnasse.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie