Italië

Top 5: Florence

Florence
Geschreven door Tessa

Florence is de hoofdstad van de regio Toscane en is een van de meest historische steden van Europa. De stad staat bij elke bezoeker van Italie weliswaar onder Rome maar wel bovenaan het lijstje. De stad herbergt vele schitterende klassieke gebouwen, geweldige musea, fabelachtige bruggen, bergen, parken en nog veel meer. Lees verder voor een top 5 van de mooiste plekken in de stad.

5. Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio is de oudste brug van Florence met zijn bouwjaar 1345.  De brug is altijd een plaats geweest voor winkeliers. In het begin waren dit slagers, vishandelaren etc. die hun afval makkelijk in het water konden dumpen. Hier kwam in 1593 een eind aan toen de Medici bepaalde dat er zich alleen nog edelsmeden mochten vestigen. Dit gaf de brug natuurlijk extra status. Dit is tot op heden het geval, nog steeds zijn er hoofdzakelijk juweliers op de burg. Maar dat was voor de Medici niet gewoon, later is er zelfs een gang over de brug gebouwd die exclusief voor hen beschikbaar was.
De Ponte Vecchio is een unieke verschijning. Het lijken net zwevende huizen, de brug is echt een winkelstraat op zich. Nergens ter wereld vindt men zo’n unieke brug.

4. Piazza della Signoria

Het meest indrukwekkende plein van de stad is het Piazza della Signoria. In het midden van het plein pronkt de Neptunusfontein, een unieke creatie van de kunstenaar Ammannati, voltooid in 1575. Een indrukkenwekkende marmeren Neptunus wordt in deze fontein omringd door de bronzen zeegoden. De fontein is later door veel beeldhouwers als voorbeeld gebruikt.
Het plein wordt verder omringd door vele geweldige historische gebouwen, zoals het gigantische Palazzo Vecchio. Voor dit paleis staat een kopie van de wereldberoemde David van Michelangelo. Het origineel staat in de Galleria dell’Accademia (zie nummer 3 in de lijst). Een andere trekpleister is de bogengalerij Loggia dei Lanzi waar vele schitterende beelden uitgestald staan. Een genot voor het oog!

3. Galleria dell’Accademia

Hoewel de Galleria dell’Accademia eigenlijk puur bepaald was als schilderacademie (destijds, de 18e eeuw, de eerste in Europa), bezoeken de meeste mensen de galerie om de beelden van Michelangelo te aanschouwen. De schilderijen zijn namelijk een stuk minder indrukwekkend als de wereldberoemde beeldhouwkunst van Michelangelo, met David natuurlijk als zijn topwerk. Het gigantische beeld stond tot 1873 voor het Palazzo Vecchio, waar nu een kopie staat zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Het beeld is echter voor meer bescherming verplaatst naar de galerie, waar het sinds 1991 achter glas staat.
Andere beroemde werken die eveneens in de Galleria dell’Accademia staan zijn beelden van de vier slaven, die uit hun gevangenis ontsnappen, de San Matteo en de Pietà van Palestrina.

Openingstijden: 08.15-18.50 (in juli, augustus en september tot 22.00)

Toegangsprijs: € 6,50, reductieprijs € 3,25

2. Galleria degli Uffuzi

De Galleria degli Uffizi is gevestigd op de bovenste verdieping van het Palazzo degli Uffizi en bevat een gigantische collectie van klassieke beeldhouwwerken en schilderkunst van de late middeleeuwen tot het barok tijdperk. In de zomer staan mensen vaak wel 5 uur lang in de rij voor het museum en dit geduld wordt dan ook rijkelijk beloond. Men krijgt naast de wat minder indrukwekkende Griekse en Romeinse beeldhouwwerken,  vele wereldberoemde schilderen te zien met als kopstukken: De Geboorte van Venus van Botticelli, De slag om San Romano van Paolo Uccello, Zelfportret als een Oude Man van Rembrandt, Madonna met kind en twee engelen van Fra Lippo Lippi, Madonna met het puttertje van Raphael en Bacchus van Caravaggio. Hiernaast zijn er ook nog werken te vinden van Leonardo da Vinci, Titiaan, Rubens en Michelangelo.

Tips: bedenk van te voren wat u wel en niet wil gaan bekijken, want het is haast onmogelijk om alle werken aandachtig te bestuderen in de verzameling. Ook is het verstandig om van te voren een kaartje te reserveren (reserveringskosten € 3,00) om te voorkomen dat je in een rij van 5 uur komt te staan.

De toegansprijzen en de openingstijden zijn hetzelfde als die van de Galleria dell’Accademia.

1. Duomo

De dom van Florence is pas voltooid in de 15e eeuw, nadat de bouw in de 13e eeuw begonnen was. Dit kwam omdat er een probleem was bij de bouw van de koepel. De koepel moest een te grote ruimte beslaan, die met de toenmalige architectuur niet te overbruggen was. Dit probleem werd uiteindelijk opgelost door Filippo Brunelleschi. Hij gebruikte een revolutionaire methode om de koepel te bouwen, waardoor de koepel in die tijd een staaltje revolutionaire architectuur was. De methode van Brunelleschi werd later veelvuldig toegepast, zoals bij de koepel van de Sint-Pieter in het Vaticaan. De koepel is meteen ook het meest indrukwekkende deel van de Duomo, hij is door heel Florence boven alle gebouwen uit te zien. Op de top van de koepel bevindt zich de lantaarn. Een lantaarn is een opengewerkte bekroning van een koepel, waar licht door naar binnen valt. Onder de lantaarn is de koepel verfraaid met geweldige renaissance fresco’s. De koepel kan ook beklommen worden, na 463 treden bereik je de top, vanwaar je een fabuleus uitzicht hebt over de stad.
De kathedraal telt 44 ramen, met gebrandschilderd glas, die scenes uit het Oude- en Nieuwe Testament, het leven van Christus en Maria uitbeelden. Het interieur van de kerk is verder redelijk sombertjes en de kerk staat dan ook vooral bekend om zijn grootsheid en de geweldige koepel.
Een andere hoogtepunt van waaruit de stad goed bekeken kan worden is de naast de de Duomo staande klokkentoren Campanile. De toren is 85 meter hoog en de muren bestaan uit wit, rood en groen marmer.

Openingstijden: kathedraal 10.00-17.00 (zondag 13.30-16.45), koepel 08.30-19.00

Toegangsprijs: kathedraal gratis, koepel € 6,00

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie