Engeland

London

Londen
Geschreven door Thijs

Met haar 7,5 miljoen inwoners is London de stad met de meeste inwoners van de Europese Unie. De stad is naast de grootste stad en de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, ook het economische, politieke en culturele centrum van het land. Samen met Parijs, Tokio en New York City wordt het als een van de vier traditionele alfa-wereldsteden beschouwd.
Klimaat

London heeft een gematigd zeeklimaat. Anders dan veel mensen denken regent het er relatief weinig. Sneeuw komt hier ook niet erg vaak voor. Dit alles heeft waarschijnlijk te maken met het hitte-eilandeffect, waarbij de temperatuur in het stedelijke gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. Toch kent ook London barre weersomstandigheden, zoals de sneeuwstorm van februari 2009.

Parken en Pleinen

London is een stad met veel groen. Het heeft meer dan honderd parken, waarvan er acht koninklijk zijn. Zo heeft elke buurt wel een eigen park, waarbij ze variëren van klein tot zeer groot en van wild tot gecultiveerd. Het bekendste park van London is het Hyde Park. Dit is ook de plek waar alle grote evenementen worden gehouden, zoals Live 8 en de Last Night of the Proms. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn Speakers’ Corner, waar van oudsher sprekers in het openbaar een mening verkondigen over politiek, cultuur en religie. Ook de Diana-herdeninkingsfontein bevindt zich in Hyde Park.

London heeft niet alleen een groot aantal (bekende) parken. Het heeft ook een aantal grote pleinen die jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht worden. De bekendste pleinen zijn Piccadilly Circus, Trafalgar Suare en Leicester Square. Picadilly Circus is een groot verkeersknooppunt en een toeristische attractie. Het plein hangt vol met lichtreclames en het is tevens de plek van de bekende Anteros Fontein. Leicester Square ligt in de uitgaanswijk West End en is enkel te voet toegankelijk. Dit plein is bekend om de bekende beelden van o.a. William Shakespeare, Joshua Reynolds en Isaac Newton.

Bezienswaardigheden

London kent veel gebouwen die over de hele wereld bekend zijn. Een van de iconen voor London is de Big Ben, de klokkentoren die onderdeel uitmaakt van het Houses of Parliament. De Tower of London is een historische plek, die eigenlijk geen toren is maar een vesting. In de geschiedenis fungeerde deze vesting onder meer als paleis en later ook als gevangenis waar tegenstanders van de kroon werden opgesloten. Vandaag de dag is het gelukkig geen gevangenis meer, maar een museum waar onder meer de Britse kroonjuwelen ten toongesteld liggen.

De Tower Bridge ligt vlak naast de Tower of London, waar de brug ook zijn naam aan dankt. Iedere dag passeren er meer dan 40.000 voetgangers en voertuigen over de brug. Tower Brdigde is een van de grootste toeristische attracties van London.

Het reuzenrad London Eye en The O2 behoren tot de nieuwste attracties van London. Het reuzenrad biedt op 135 meter hoogte een wijd uitzicht over het centrum. The O2 is een groot evenementencomplex waar veel popconcerten worden gegeven.

Over de schrijver

Thijs

Reizen is mijn passie. In Europa kan je al binnen een paar uur reistijd een compleet andere cultuur en landschap vinden. Dat is uniek!

Plaats een reactie