Reistips

Op vakantie met de hond

Vakantie met hond
Geschreven door Thijs

Op vakantie met de hond

Steeds meer mensen nemen de hond mee achterin de auto naar de vakantiebestemming. Hoewel de hond dit uiteraard onwijs leuk vindt, zijn er een aantal zaken waar je aan moeten denken wanneer de trouwe viervoeter mee gaat. In dit artikel brengen we wat duidelijkheid met betrekking tot de voorbereidingen.
Zodra de hond over de grens gaat zijn binnen de EU verplicht:

– Een rabiesvaccinatie. Denk er aan dat dit minimaal 21 dagen voor vertrek moet gebeuren.
– Een chip. Dit mag ook een goed leesbare tatoeage zijn, maar een chip is uiteraard fijner.
– Europees paspoort. Ook de hond moet een paspoort hebben, ook binnen de EU.
– Rabiestiterbepaling. In sommige landen is een bloendonderzoek verplicht, zoals Engeland, Noorwegen en Zweden.

Deze procedure neemt minimaal een half jaar in beslag, dus overleg tijdig met je huisarts!
Ontwormen

Er bestaat een hoger risico op besmetting met bepaalde wormen in Zuid-Europa. Met name de vossenlintworm en de hartworm vormen een risico. Sommige landen eisen dat de hond een bewijs heeft dat het tegen lintworm is behandeld. Een advies is om niet vlak voor vertrek te ontwormen, maar met name ook bij thuiskomst. Afhankelijk van het aantal dagen dat je in het buitenland bent geweest moet je de hond behandelen.

Teken, zandvliegen en hartwormmug

Zeker in de laatste paar jaar is er een duidelijke toename van teken en door teken overgebrachte ziektes, zowel bij mens als bij dier. Bescherm daarom de hond tegen teken door middel van een spot-on of tekenband. Deze band is een half jaar werkzaam tegen de in Zuid Europa voorkomende zandvliegen en hartwormmuggen.
Hond naar het pension

Gaat de hond toch niet mee op vakantie maar naar een pension, dan zijn er nog een aantal zaken waar je aan moet denken. Veel pensions eisen namelijk dat naast het parainfluenzavirus ook ge-ent wordt tegen de Bordetellabacterie. Deze twee ziekteverwekkers veroorzaken kennelhoest. Dit is een infectie van de voorste luchtwegen met een droge hoest. De neusenting beschermd de hond binnen 72 uur tegen Bordetella en na 3 weken tegen perainfluenza en is een jaar werkzaam.

Over de schrijver

Thijs

Reizen is mijn passie. In Europa kan je al binnen een paar uur reistijd een compleet andere cultuur en landschap vinden. Dat is uniek!

Plaats een reactie