Tips

Tips: Een goede start na je vakantie

Terug van vakantie
Geschreven door Tessa

De zomervakantie is weer voorbij. De slippers kunnen weer de kast in, de parasols kunnen opgevouwen worden en de lange broeken weer aan.  Maar toch blijf je met zo’n vervelend gevoel zitten. Je zit waarschijnlijk de komende maanden weer achter je bureau te staren naar je overvolle mailbox. Voor mensen die net als ik op zomervakantie geweest zijn en het absoluut niet zien zitten om aan de slag te gaan heb ik een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Ik heb nog helemaal geen zin om te werken!

Hou vast aan vakantiegewoonten. Als je na je vakantie last hebt van moeheid,  gebrek aan concentratie en somberheid heb je waarschijnlijk last van de ‘vakantieblues’. Je bent niet alleen, een derde van alle werknemers ziet het niet zitten om na hun vakantie weer aan de bak te moeten.
Zorg dat je na thuiskomst van je vakantie een paar overgangsdagen hebt om te acclimatiseren. Je moet daarnaast je vakantiegewoonten gewoon door te zetten thuis. Ga wandelen, zwemmen, dingen die je ook op vakantie deed. Het vakantiegevoel blijft op deze manier doorborrelen.

2. Iedereen is weg, de boel is verlaten!

Praat en eet buiten de deur. Na de schoolvakanties gaan veel werknemers zonder kinderen op vakantie. Hierdoor kun je je vakantieverhalen met niemand delen. De afdeling lijkt wel een klooster en de klok gaat maar langzaam vooruit. Stille kantoren kunnen dodelijk zijn voor de tempo en motivatie. Ga daarom lekker buiten de deur eten met een paar collega’s die in hetzelfde schuitje zitten.

3. M’n mailbox staat op springen!

Maak mappen en begin bij de laatste mail. Je komt terug van vakantie en na je PC gestart te hebben overstroomt je mailbox met mail. Duizenden mails doorploegen op je eerste werkdag. Reserveer hier tijd voor. Begin rustig bij de meest recente mail. De kans dat je daarna mailtjes tegenkomt die over hetzelfde onderwerp gingen is hierdoor groter. Maak ook mappen. Mappen als ‘nu afhandelen’, ‘later afhandelen’, ‘project X’. Zo hou je het overzichtelijk. Bedenk ook snel of een mailtje wel voor jou bedoelt is. Is het voor iemand anders? Stuur het dan meteen door.

4. Ik ben totaal niet uitgerust!

Doe drie dagen niks. Mocht je nog wat dagen over hebben, gebruik deze dan en doe 2 of 3 dagen na je vakantie helemaal niks. De overgang tussen luieren en actief moet overbrugt worden, en als dit abrupt gaat dan werkt dit juist tegen je. Plan wellicht alvast een nieuwe vakantie en neem de vakantieboeken er rustig bij. Doe dat naar een plek waar veel zon is. Van de mensen die slecht weer hadden tijdens hun vakantie, heeft 21% het gevoel geen vakantie gehad te hebben.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie