Spanje Top 5

Top 5: Bezienswaardigheden Valencia

Valencia
Geschreven door Tessa

Valencia is de derde stad van Spanje en heeft lange tijd in de schaduw gestaan van het meer trendy Barcelona. Dat is inmiddels veranderd, zeker sinds de voltooiing van de futuristische ‘Stad van Kunst en Wetenschap’. Sommige mensen gaan zelfs eerst naar dit hypermoderne complex voor ze de oude, historische binnenstad gaan bezichtigen. Die binnenstad heeft een rijk verleden, maar is ook nu nog levendig en sfeervol, met oude kerken, imposante poorten, gezellige terrasjes en uitstekende mogelijkheden voor een avondje stappen. In dit artikel een top 5 van bezienswaardigheden in deze mooie stad.

5. Barrio del Carmen

Barrio del Carmen is overdag een rustiek oud deel van de stad en ’s avonds een bruisend uitgaanscentrum. Deze wijk ligt in het noordoosten van de oude stad.
Overdag kun je slenteren door de straatjes en genieten van de rust en de sfeer. Het Plaza del Carmen is het hart van deze wijk met een fontein, sinaasappelbomen en de Carmenkerk. Daarnaast ligt het oude Carmenklooster dat is omgevormd tot een centrum van kunst en cultuur, waar wisselende tentoonstellingen van moderne kunst worden gehouden. Het is gelieerd aan het Museo de Bellas Artes. Dit oude stadsdeel is rijk aan moderne kunst, je vindt er ook het Instituto Valenciano de Arte Moderno aan de straat Guillem de Castro.

4. La Seu, kathedraal van Valencia

De kathedraal van Valencia (Catedral de Santa María) wordt meestal kortweg aangeduid als La Seu. De kerk werd gebouwd in de 13e en 14e eeuw en is een bijzondere mix van bouwstijlen. De Puerto de Palau is in romaanse stijl, de Puerto de Hierros is barok en de Puerto de los Apostolès gotisch. Als je op een donderdag in de stad bent moet je om klokslag 12 uur bij de Puerto de los Apostolès gaan kijken. Daar wordt dan het eeuwenoude watertribunaal gehouden, waar de boeren uit de vruchtbare omgeving van Valencia hun geschillen oplossen. Tegenwoordig is dit Tribunal de Las Aguas meer folklore dan een echt tribunaal, maar door de traditionele klederdracht een leuk spektakel.
In de kathedraal zie je vele kunstwerken, onder meer van Francisco Goya, maar het bekendste object is de Heilige Graal. Dit zou de stenen drinkbeker van Jezus zijn geweest tijdens het Laatste Avondmaal. De beker bevindt zich al sinds de 15e eeuw in Valencia. De beker en andere kerkschatten zijn te bezichtigen in het museum van de kathedraal, Sala Capitular. Verder is er een gemummificeerde hand te zien van San Vicente Martyr, de beschermheilige van Valencia

3. Museo de las Ciencias Príncipe Felipe

 

Het museum van wetenschap is een onderdeel van het hypermoderne Ciudad de las Artes y de las Ciencias, ontworpen door Santiago Calatrava die een duidelijk stempel heeft gedrukt op Valencia. De ontwikkeling van deze ‘stad in de stad’ begon aan het eind van de jaren 90. Valencia was bang te verworden tot een provinciestadje: Barcelona had de Olympische Spelen, Sevilla de Wereldtentoonstelling en Bilbao kreeg een Guggenheimmuseum. Om niet weggedrukt te worden gaf de stad Calatrava de opdracht een futuristisch complex te ontwerpen, waarin hij uitermate goed geslaagd is.
Het museum van wetenschap en techniek is niet zomaar een museum. Allereerst is het enorm groot: 40.000 m2. Maar het is ook een museum waar het verboden is de tentoongestelde objecten en installaties níet aan te raken of te bedienen. Van de ontwikkeling van de mensheid, tot moderne robots en wat gnomen precies zijn. Geregeld zijn er bijzondere tentoonstellingen. Zo werd tijdens de legendarische zeilwedstrijd America’s Cup in 2007 een expositie ingericht over de ontwikkeling van de zeilvaart.

2. Torres de Serranos

Tot halverwege de 19e eeuw had Valencia stadsmuren. Van die ommuring zijn alleen twee toegangspoorten over: de zware Torres de Quart en de wat elegantere Torres de Serranos. De Torres de Serranos vormen de grootste gotische stadspoort in Europa, aan het einde van de 14e eeuw gebouwd door Pere Balaguer.
Tot 1887 waren deze torens aan de noordkant van het centrum in gebruik als gevangenis voor de adel, vergelijkbaar met de Tower in Londen. Aan de achterkant kun je deze gotische torens beklimmen en krijg je een goede indruk van de massieve bouwstijl. Om veiligheidsredenen kun je de torens helaas niet beklimmen bij regenachtig weer.

1. La Lonja de la Seda

De Zijdebeurs van Valencia werd in 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst als een van de beste voorbeelden in Europa van laatgotische bouwkunst. De bouw van La Lonja (op wegwijzers ook wel aangegeven als La Llotja) begon in de 15e eeuw, toen Valencia een belangrijke handelsstad was.
Van de buitenkant lijkt La Lonja op een middeleeuws kasteel, compleet met een toren en kantelen. De handel vond plaats in de Sala de Contratacion (Contractzaal), waar de vele spiraalzuilen imponeren. Let ook op de tekst die rondom is aangebracht. Daarop staat dat de Valencianen eerlijke handelaren zijn.
In een zijvleugel vind je de Consulado del Mar, waar het markttribunaal zetelde. Dit was de eerste rechtbank in Spanje die handelsconflicten beslechtte. Als een handelaar forse schulden had werd hij vastgezet in de toren.

 

Voor handige tips en informatie ga naar: verassendvalencia.nl

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie