Nederland

Vakantie in eigen land: Maastricht

Maastricht
Geschreven door Tessa

Maastricht is een van de Nederlandse steden met een rijke historie, en waar die historie door de jaren heen ook nog eens goed is bewaard gebleven. Er zijn verschillende bezienswaardigheden die de moeite meer dan waard zijn en die in deze top-5 uitgebreider besproken zullen worden.

De Sint-Servaasbasiliek

De Sint-Servaasbasiliek is een van de oudste kerken van Nederland, en is grotendeels gebouwd in Romaanse Stijl, bestaande uit mergel en kolenzandsteen dat te vinden is in de Sint Pietersberg. Naast de basiliek vond ik zelf de schatkamer van de kerk ook een bezoekje waard.
Na de dood van de bisschop van Tongeren, Servaas, is men in 384 N.C. begonnen met de bouw van de basiliek. Op het graf van Servaas heeft men eerst een houten kapel gebouwd. In het jaar 550 werd deze kapel vervangen door een kerk van steen. Rond het jaar 1000 is men begonnen met de bouw van de kerk zoals die er vandaag de dag staat. In 1985 is de kerk door de Paus Paulus II verheven tot basiliek.

De Sint Pietersberg

Door velen wordt deze berg gezien als een van de meest opmerkelijke natuurgebieden van Nederland. Boven de grond is het mergellandschap dat veel bezoekers trekt, en onder de grond is een doolhof van mergelgrotten te vinden. De berg wordt beheert door Natuurmonumenten, en zij zijn bezig om de Sint Pietersberg te herstellen en uit te breiden.
De mergelgrotten zijn op zich nog interessanter dan de berg zelf. Ontstaan door de mergelwinning, is het grottenstelsel een heel imposante bezienswaardigheid. De plaatselijke VVV organiseert verschillende rondleidingen door de stelsels. Hier wordt veel vertelt over het ontstaan van de kalklagen en de verschillende fossielen die je in de muren tegenkomt.

De Helpoort

De Helpoort is de enige stadspoort die Maastricht nog heeft, en het is ook de oudste stadspoort van Nederland. Gebouwd in 1229 in opdracht van de hertog van Brabant, Hendrik I, maakt hij deel uit van de eerste stadsmuur. Tussen de twee halfronde uitgebouwde torens bevindt zich een rechthoekig poortgebouw. In de loop der jaren heeft de poort veel renovaties ondergaan, al is de buitenkant van de poort nog helemaal origineel. In de poort, die drie verdiepingen telt, is een expositieruimte over de vestigingsgeschiedenis te vinden.

Brouwerij de Keyzer

Aan het einde van de 19de eeuw waren er nog meer dan 30 stadsbrouwerijen. Vandaag de dag is er nog meer één overgebleven, de Stoombierbrouwerij De Keyzer. In 1745 is deze brouwerij opgericht, en in 1970 sloot het helaas zijn deuren. Nog altijd zijn de installaties te zien, en je kunt er nu ook het brouwproces van dichtbij meemaken. Mocht je in dit proces geïnteresseerd zijn, dan is het zeker een aanrader om een van de historische bieren te proeven, zols de “Double Saison” en het “Mestreechs Blond”.

De bisschopsmolen

Al sinds de 11de eeuw staat in het centrum van Maastricht een oude watermolen, de Bisschopsmolen. Lange tijd was de molen in het bezit van Godfried van Bouillon. In 1906 is de molen verkocht aan de aartsbisschop van Luik. In deze tijd werd de molen gebruikt door Maastrichtse bierbrouwers, die er hun mout lieten malen. Het embleem van de bierbrouwers is nog steeds te zien op de voorgevel. De molen wordt op dit moment nog steeds gebruikt, maar dan om meel te malen voor de bijbehorende bakkerij.

Over de schrijver

Tessa

Reizen is mijn passie! Al jaren reis ik als studente de wereld over om culturelen schoonheden te bewonderen. Daarnaast deel ik graag mijn verhalen met jullie op reistipseuropa.nl!

Plaats een reactie